Viroloog Marc Van Ranst: "In verhouding meer testen in België dan Duitsland"

22 juni 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
In Duitsland is op korte tijd het zogenoemde 'R-getal' omhoog geschoten. Die waarde is cruciaal in een epidemie. Viroloog Marc Van Ranst reageert in 'Nieuwe Feiten'.

In Duitsland is de zogenoemde 'R-waarde' of reproductiewaarde van het nieuwe coronavirus plots gestegen van onder de 1 op vrijdag naar 2,88. Dat betekent dat 1 patiënt gemiddeld 2,88 personen besmet. 

Die stijging is niet meteen een reden voor paniek, want het gaat om een aantal lokale uitbraken. In een vleesverwerkende fabriek in Duitsland zijn in één klap 1.300 mensen besmet geraakt. "Wanneer de getallen laag zijn, krijg je hevige schommelingen. Wanneer je weinig besmettingen hebt, en je krijgt er dan wat bij, dan ga je een enorme stijging krijgen in je R-getal. Maar het zijn natuurlijk alarmsignalen waarmee je rekening moet houden", zegt viroloog Marc Van Ranst in 'Nieuwe Feiten'.

Volgens Van Ranst zou zo'n grote uitbraak ook bij ons snel zijn opgevallen. Bovendien doen we het volgens hem niet slecht qua testcapaciteit. "In Duitsland is 1 op de 17 mensen getest. Bij ons is dat 1 op de 11. Er zijn in verhouding bij ons dus meer mensen getest dan in Duitsland."

Beluister het integrale gesprek met Marc Van Ranst in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: