Viroloog Steven Van Gucht: “Breng kleinkinderen niet onder bij grootouders, het blijft een risico”

26 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Viroloog Steven Van Gucht raadt af om kleinkinderen onder te brengen bij de grootouders. “Hoe moeilijk die boodschap ook is. Er circuleert momenteel enorm veel virus in onze maatschappij. Meer dan 1 procent, en misschien zelfs tot 5 procent, van de bevolking scheidt momenteel actief virus uit" zegt hij in 'De Ochtend'. Hij sprak daar ook hoopvolle woorden uit.

“Jonge kinderen kunnen het hebben. Ze zijn misschien niet altijd ziek, maar ze kunnen het wel hebben. En die mix tussen jonge kinderen en grootouders blijft een risico. We moeten daar voorzichtig mee zijn” zegt Steven Van Gucht in 'De Ochtend'.

Maar, nu de herfstvakantie enkele dagen langer duurt, zitten ouders vaak wel met de handen in het haar. Want, hoe moeten ze dat oplossen? Ook Van Gucht heeft niet meteen een antwoord klaar. “Het is een zware uitdaging, een hele moeilijke situatie. Het virus dwingt ons in deze positie. Ik heb geen pasklaar antwoord.”

"Het kan niet anders dan verbeteren"

En wat Kerstmis samen vieren met de familie? Mogen we daar nog een beetje optimistisch over zijn? "Het kan nog altijd gezellig worden" zegt Van Gucht. "Het zal anders zijn dan andere jaren, maar we kunnen het supergezellig maken binnen onze kleine kring. Het zullen geen grote familiefeesten worden, maar we kunnen het nog altijd heel gezellig maken in de straten en in ons huis."

"Voor de rest ben ik absoluut overtuigd dat wat we nu de komende weken - misschien de komende maanden - meemaken, het ergste gaat zijn. Maar eenmaal we daar voorbij zijn, kan het niet anders dan verbeteren. Eenmaal we de winter voorbij zijn, gaat het elke maand beter gaan. Daar moeten we ons aan optrekken."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: