Viroloog Steven Van Gucht gelooft niet dat zalm uit Europa tot nieuwe uitbraak in Peking heeft geleid

15 juni 2020
© Danny Gys (Belga)
Viroloog Steven Van Gucht gelooft niet dat de nieuwe gevallen van corona in Peking veroorzaakt zijn door geïmporteerde zalm uit Europa. Dat heeft hij gezegd in 'Terzake'. Eerder had zijn collega-viroloog Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag' gezegd dat zo’n overdracht via zalm in theorie wel mogelijk is, maar weinig waarschijnlijk.

Wat in Peking gebeurt, kan trouwens ook hier gebeuren, zei Steven Van Gucht, “dat kan morgen zijn, dat kan binnen een week zijn of binnen een maand.” Daarom is het belangrijk dat we de veiligheidsregels blijven in acht nemen, nu de maatregelen versoepeld worden en we bijvoorbeeld weer op café en op restaurant mogen.

Eerder vandaag toonde professor Pierre Van Damme zich ongerust omdat hij dit weekend mensen had gezien die het niet zo nauw namen met bijvoorbeeld afstand houden of een mondmasker dragen.

Steven Van Gucht heeft dezelfde bezorgdheid: “Ik geef Pierre Van Damme gelijk. Ik heb ook taferelen gezien waarbij ik dacht, die zitten toch met heel veel aan een tafel. En wanneer er dan wat pintjes achterovergeslagen worden, dan gaat het er ook wat losser aan toe en verliest men de perceptie van riscio. Dus ik ben ook wel een beetje bevreesd, om eerlijk te zijn.”

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht:

Beluister het gesprek met Johan Neyts in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: