Viroloog Steven Van Gucht: "Hoe langer je mij niet hoort, hoe beter"

4 maart 2022
© Maeterlinck (Belga)
Bijna twee jaar nadat ons land een eerste keer in een coronalockdown ging, heeft het Overlegcomité beslist dat de meeste coronamaatregelen op de schop kunnen. Vanaf volgende maandag belanden we in code geel, waardoor de coronapas of Covid Safe Ticket (CST) zo goed als verdwijnt. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano reageert op de beslissingen van het Overlegcomité.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

De coronabarometer wijzigt omdat de cijfers toelaten. Is er veel marge? “De cijfers van intensieve zorgen volgen een heel gunstig traject. Daar zitten we al een tijdje in code geel”, zegt Steven Van Gucht. Bij de ziekenhuisopnames is er sprake van een voorafname: “Daar is het nog net iets te vroeg. Om naar code geel te gaan, moet je onder de 65 opnames per dag zitten. We hebben er nu zo’n 130 per dag.”

Van Gucht verwacht niet dat de zorgsector binnenkort in de problemen komt. “Ik denk dat het te verantwoorden is dat je op dit moment veel maatregelen loslaat.”

Tot ziens, coronapas? 

De coronapas mag opgeborgen worden. “De meerwaarde van dat instrument verminderde met de tijd. De meeste mensen hebben nu één of andere vorm van immuniteit bereikt. Door vaccinatie, besmetting of door beide.” De coronapas kan misschien nog gebruikt worden om grote evenementen veilig te laten doorgaan, suggereert Van Gucht.

“Beter dat dan iets aan halve capaciteit te laten doorgaan of het te annuleren. Maar ik hoop dat het niet meer nodig is. Ik hoop dat we het nooit meer gebruiken.”

Nuttige drempels 

Ligt de pandemie dan voorgoed in het verleden? Te vroeg voor dergelijke uitspraken, aldus Van Gucht. “Dat weten we pas over 1 à 2 jaar.” Er zijn nuttige drempels ingebed in de coronabarometer, vindt Van Gucht. De maatregelen zullen evolueren, maar die drempels kunnen de nood in de zorgsector monitoren, vindt de viroloog.

Mondmaskers blijven 

De mondmaskers mogen op de meeste plaatsen ook af en blijven enkel verplicht op het openbaar vervoer en in de zorginstellingen. “In ziekenhuizen en woonzorgcentra vind je medisch kwetsbare mensen met een zwak immuunsysteem. Dat is dus logisch.”

En het openbaar vervoer? “Dat zijn veel mensen in een kleine ruimte.” Een mix van jong en oud, waarvan niet iedereen de keuze heeft om zich anders te verplaatsen, zegt De Gucht. Toch zou hij het mondmasker niet meteen weggooien. Als de viroloog mag kiezen, maakt het deel uit van de ‘respiratoire etiquette’.

Zeker in het winterseizoen met vele verkoudheden, zegt hij, is een mondmasker veel beter dan een zakdoek. “Het zou een goede gewoonte zijn in de komende winterseizoenen.”

Het Passenger Locator Form verdwijnt 

Daarnaast verdwijnt het Passenger Locator Form (PLF) vanaf 11 maart binnen de EU. Ook die beslissing krijgt zijn goedkeuring. “Daar kan ik me in vinden. Een eventuele reden om het terug te gebruiken is de dreiging van een nieuwe variant in een ander land.”

Van Gucht hoopt op een mooie lente. “Hoe langer je mij niet hoort, hoe beter het zal zijn”, besluit hij.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select 

Lees ook