Viroloog Steven Van Gucht over eventuele lockdown: "Er moet sowieso over gepraat worden"

21 oktober 2020
© James Arthur Gekiere
Vrijdag komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land opnieuw bijeen over de coronacrisis. Intussen neemt de druk toe voor nog eens extra coronamaatregelen. En dan valt alweer het woord 'lockdown'. Viroloog Steven Van Gucht vindt dat er "sowieso over moet gepraat worden".

Nu de coronacijfers maar blijven oplopen, gaan stemmen op om een nieuwe lockdown in te voeren om het virus te verslaan. Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven) is bijzonder verontrust, in de eerste plaats over de evolutie in de provincies Luik en Henegouwen en in Brussel, samen goed voor zo'n 60 procent van het aantal bevestigde besmettingen in ons land. Hij wijst erop dat de cijfers slechter zijn dan toen de eerste lockdown werd ingevoerd, in maart.

"Vandaag moeten we dit durven zeggen, vandaag moeten we durven spreken over een lockdown of een nieuwe lockdown", zei hij woensdag in het het RTBF-middagjournaal.

"Er moet sowieso over gepraat worden"

"We zitten nu in een heel zenuwslopende fase", reageert Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag'. "Er zijn een aantal strenge maatregelen uitgevaardigd, maar het effect daarvan zullen we pas tegen het einde van de maand kunnen opmeten. Ondertussen stijgen de cijfers heel sterk door, vooral in het zuiden van het land. Denk bijvoorbeeld aan de provincie Luik, ziekenhuizen beginnen daar echt vol te stromen."

"Dan is het de grote vraag of we in de tussentijd nog moeten verstrengen dan wel of we vertrouwen hebben dat de reeds genomen maatregelen de zaak gaan doen keren. Daar moet je stalen zenuwen voor hebben. Het is een terechte vraag om te zien of men bijvoorbeeld in Luik nog strengere maatregelen moet nemen in tussentijd, om toch niet te gaan flirten met de maximumcapaciteit." "Er moet sowieso over gepraat worden" besluit Van Gucht.

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Hoe staan de politici en de andere virologen tegenover een lockdown? Lees meer op vrtnws.be

Lees ook: