Viroloog Steven Van Gucht steunt idee Wilmès om concept 'bubbel' te hervormen

31 augustus 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Viroloog Steven Van Gucht is voorstander van het idee om het concept 'bubbel' te hervormen. Dat idee had premier Sophie Wilmès eerder gelanceerd.

“We moeten het concept van de sociale bubbels herbekijken” vertelde premier Sophie Wilmès aan de RTBF. Expertengroep Celeval kreeg van haar de opdracht om een nieuw concept uit te werken.

Viroloog Steven Van Gucht is dat idee niet ongenegen. Al blijft het basisprincipe altijd overeind, zegt hij in ‘De Tour Vandaag’: “We moeten ervoor zorgen dat we het aantal mensen met wie we dicht contact hebben zo klein mogelijk houden. Want dat zijn de mensen met wie we het virus kunnen uitwisselen.”

“Het zijn de mensen met wie we samen eten en drinken en met wie we bij wijze van spreken speeksel uitwisselen. Dat zijn de mensen die we kunnen besmetten, dus die kring houden we best zo klein mogelijk. Dat is in België vertaald onder de vorm van ‘de bubbel’, met daar dan een bepaald getal opgeplakt.”

Systeem met meer flexibiliteit

Alleen is dat getal voor veel mensen niet toepasbaar, wat tot frustraties leidt. “Het is te benepen, en te klein. Ik denk dat we op termijn naar een systeem moeten gaan waar iets meer flexibiliteit inzit, zodat mensen de bubbel wat kleiner of ruimer kunnen maken in functie van de omstandigheden. Maar zonder natuurlijk de risico’s te veel te gaan vergroten.”

Al ziet hij ons liever niet naar het systeem van juli terugkeren. Toen vond hij het systeem te los. “Dat liet een groot netwerk van contacten toe. Dan zie je dat het virus daarvan profiteert en dat de cijfers snel de hoogte kunnen ingaan.”

"Met ons gedrag het virus bestrijden"

In ieder geval wordt het najaar nog een uitdaging. “We zijn voorlopig nog niet van het virus af. En we wachten op nieuwe wapens - een goed geneesmiddel, een goed vaccin – zodanig dat we echt van strategie kunnen veranderen. Maar voorlopig moeten we vooral met ons gedrag het virus bestrijden."

Beluister het gesprek met Steven Van Gucht in 'De Tour Vandaag'. 

Steven Van Gucht sprak er ook over verluchting van klaslokalen.

Lees ook: