Viroloog Van Gucht: "We zijn op kerstdag meer thuisgebleven dan onze buren"

30 december 2020
© Danny Gys (Belga)
Op de persconferentie van het Crisiscentrum vandaag had viroloog Steven Van Gucht lovende woorden over. Hij ging dieper in op onze mobiliteit tijdens de eerste week van de kerstvakantie. "In de eerste week was er een opvallende daling van het aantal verplaatsingen."

"Velen zijn thuisgebleven, vergelijkbaar met het niveau van de herfstvakantie. Enkel tijdens de eerste lockdown (in het voorjaar) werd er iets meer thuisgebleven. Zo’n 3 procent meer. Tijdens de eerste lockdown waren niet-noodzakelijke verplaatsingen verboden, wat nu niet het geval is", legt Van Gucht uit.

"Tot vlak voor Kerstmis hebben we ons iets vaker verplaatst om te winkelen, maar steeds minder voor vrije tijd en het werk. De daling in mobiliteit lijkt daarmee goed overeen te komen met de daling in het aantal besmettingen", gaat Van Gucht verder.

"Opvallend: op kerstdag zijn we net iets meer thuisgebleven dan onze buren. In België was dat 28 procent van de tijd, tegenover 22 procent in Nederland, 23 procent in Frankrijk, 25 procent in Duitsland en 27 procent in het Verenigd Koninkrijk. Dat mogen we een uitstekend resultaat noemen. Mensen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om Kerstmis te vieren binnen hun bubbel. Als we dit kunnen doortrekken met Nieuwjaar en de rest van de vakantie dan zullen we ongetwijfeld het nieuwe jaar met een pak minder besmettingen, opnames en overlijdens kunnen inzetten. Ondanks alle doemberichten over nieuwe virusvarianten mogen we niet vergeten dat de curve in onze eigen handen ligt. Ons gedrag bepaalt de curve, niét het virus."

Bron: vrtnws.be