Viroloog Van Ranst positief over extra tests in woonzorgcentra

3 april 2020
Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is het nu een absolute prioriteit om te testen op het coronavirus in woonzorgcentra. Komende week worden 20.000 extra testen in woonzorgcentra vrijgemaakt

Er wonen 70.000 mensen in woonzorgcentra, maar volgens viroloog Marc Van Ranst zijn die 20.000 testen geen druppel op een hete plaat. “Woonzorgcentra zijn plaatsen waar zwakkere mensen zitten, die vaker ziek worden. We moeten daar meer aandacht aan kunnen geven. We moeten in de toekomst veel meer investeren in woonzorgcentra tout court, ook in de kwaliteit en de ondersteuning. Als het allemaal herneemt.”

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert

Het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen blijft al een week ongeveer hetzelfde. "Heel veel mensen leveren inspanningen om niet ziek te worden, en dat levert resultaten op", zegt Van Ranst. 

Moeten we allemaal mondmaskers dragen of niet? 

"De maatregelen die we nu nemen zijn ongezien. Wanneer we ons daaraan houden komt het onder controle. Veel meer kan je nu niet doen. Op dit moment zijn mondmaskers voorbehouden aan mensen die ziek zijn, en de mensen die zieke mensen verzorgen. Maar wanneer we maatregelen gaan terugschroeven, en we niet meer kunnen vermijden dat mensen dichter bij elkaar komen, zullen mondmaskers een nuttige optie zijn."

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: