"Virus lijkt over piek heen in China"

9 maart 2020
© Noel Celis (AFP)
De afgelopen 24 uur zijn er 40 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in China. Dat is het laagste aantal nieuwe gevallen sinds januari. "Het ziet er niet slecht uit" zegt correspondente Leen Vervaeke in 'De Ochtend'.

De besmettingshaard in China lijkt teruggebracht tot de provincie Hubei, waar het coronavirus begon, want alle 36 binnenlandse besmettingen hebben daar plaatsgevonden, de overige 4 zijn geïmporteerd uit Iran.

Fabrieken openen weer de deuren, werknemers gaan terug naar kantoor

"Het ziet er niet slecht uit", zegt correspondent Leen Vervaeke in 'De Ochtend'. Momenteel zit ze nog een week in quarantaine in Peking. "China is voorzichtig, maar de strenge maatregelen worden wel meer en meer afgezwakt, in twee derde van de provincies. Wegblokkades worden opgeheven, en mensen kunnen dus stilaan vanuit hun geboortedorpen terug naar de steden, waar ze het grootste deel van het jaar verblijven." De stad Wuhan, waar het coronavirus uitbrak eind vorig jaar, zal wellicht nog tot eind april in quarantaine blijven.

De Chinese economie komt voorzichtig weer op gang, volgens Leen Vervaeke: "Fabrieken openen stilaan weer de deuren, bedrijven vragen werknemers om terug naar kantoor te komen. Maar zelfs als de bedrijven open zijn, draait de productie natuurlijk nog niet op volle kracht."

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: