Viseren de Russen vitale onderzeese internetkabels?

27 oktober 2015
Nu we allemaal in de cloud zitten en gretig gebruik maken van gratis wifi-netwerken, vergeet een mens al eens dat cyberspace geen virtueel universum is maar een fysiek netwerk van glasvezelkabels.
 
En als zo'n kabel per ongeluk of doelbewust wordt beschadigd, dan kan dat zeer ingrijpende consequenties hebben.
 
Zo werden in 2012 graafwerken in het West-Vlaamse Steenkerke stilgelegd omdat niemand in Europa naar de Olympische Spelen had kunnen kijken, mocht de glasvezelkabel die onder het dorp loopt beschadigd zijn geraakt. 
 
Het complete intercontinentale data- , financiële en telecommunicatieverkeer loopt via een paar tientallen kabels op de oceaanbodem. En het geval wil dat Amerikaanse inlichtingendiensten een sterke toename vaststellen van Russische onderzeese activiteiten langsheen de trajecten van belangrijke kabels.
 
Volgens Amerikaanse experts zou Rusland het dataverkeer en de communicatie in een flink deel van het Westen volledig kunnen platleggen, als ze enkele van die kabels doorsnijden. 
 
Er is natuurlijk geen enkel bewijs dat de Russen op sabotage zitten te broeden. Maar zouden ze bijvoorbeeld de communicatie die door die kabels loopt kunnen onderscheppen? En zouden we daar dan wat van merken?

Radio 1 Select