Visual snow: een permanente ruis voor de ogen

29 november 2016
Tinnitus is bij veel mensen bekend: dat is een constante suis in de oren. Maar wist je ook dat er zoiets bestaat als een visuele ruis? Lieven Vandenhaute alvast niet, daarom vroeg hij aan Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van Bodytalk, wat die 'visual snow' is.

Teveel schermactiviteit

Visual snow wordt het genoemd, en het is iets waar steeds meer mensen last van blijken te krijgen. Het is een soort van permanente ruis voor je ogen, net als die op een (oud) televisiescherm, wanneer de verbinding wegvalt. Die ruis zou mogelijk veroorzaakt worden door een teveel aan schermactiviteit.

Tinnitus?

Te veel naar een scherm staren dus, dat zou de reden zijn van die 'oog-tinnitus'. Onderzoekers kwamen tot die conclusie omdat vooral jonge mensen er last van ondervinden. De link met tinnitus wordt ook niet toevallig gemaakt, want onderzoek wijst uit dat meer dan 60% van zij die last ondervinden van visual snow, ook lijden aan oorsuizingen.

"Vaak blijft het niet bij een ruis", zegt Finoulst. "Veel van de patiënten lijden ook aan 'palynopsie'. Dan blijft er een beeld even hangen wanneer je je hoofd draait."

Mensen zien ook niet per definitie minder slecht, maar er is wel een overbelasting van de visuele cortex. Veel patiënten krijgen ook last van migraine. Die komen dan bij een migraine-expert terecht en het is daar dat het is beginnen opvallen.

"Momenteel kan men er niets aan doen. Het enige wat men kan doen is de ogen genoeg rust gunnen en hopen dat het over gaat."

Radio 1 Select