Vita Siyo Muchezo Ya Watoto

17 november 2019
Zo heet het stuk dat woensdag in de KVS in premiere gaat. We hebben de titel door google translate moeten halen om hem te begrijpen. Vita Siyo Muchezo Ya Watoto is Swahili en betekent Oorlog is geen kinderspel.

De ontstaansgeschiedenis van Vita Siyo Muchezo Ya Watoto is merkwaardig. Het stuk werd gemaakt in Goma, Oost-Congo. Dat is een streek die je niet meteen associeert met kunst en cultuur. Het is er oorlog. Kindsoldaten, vluchtelingen, moord en doodslag, terreur. 

Regisseur Frédérique Lecomte is een Brusselse theatermaker die met haar organisatie Théatre et Réconciliation vaak werk in conflictgebieden. Vorige zomer is ze met negen Belgische acteurs naar Goma gereisd. Samen met ex-kindsoldaten hebben ze daar improviserend dit stuk gemaakt. Ze hebben het zeven keer opgevoerd in Goma, op voetbalpleinen en kruispunten, voor een publiek van omstaanders en passanten. Vanaf woensdag kan u er naar gaan kijken in de KVS. Niet meer met ex-kindsoldaten - die kunnen niet zomaar naar Europa reizen - maar met asielzoekers.

Frédérique Lecomte is Franstalig, vandaar dat Ewout D'Hoore, haar Nederlandstalige rechterhand, aan de Interne Keukentafel zal zitten.