Vlaams Belang-uitgeverij naar rechtbank voor toelating tot Boekenbeurs

3 november 2016
Uitgeverij Egmont, die de boeken van verschillende Vlaams Belangers uitgeeft, stapt naar de rechtbank van eerste aanleg omdat ze niet mag deelnemen aan de Boekenbeurs. De uitgeverij maakt immers geen deel uit van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV).
Vlaams Belang protesteert al jarenlang tegen de uitsluiting van de uitgeverij op de Boekenbeurs. Deze week werd de kat nog eens de bel aangebonden in een stuk van Joël De Ceulaer, journalist bij De Morgen. "De pijnlijke waarheid is dat de Boekenbeurs sinds jaar en dag aan censuur doet. Probeer er maar eens een boek te vinden van Vlaams Belanger Gerolf Annemans, bijvoorbeeld, of het recent verschenen Volksverhuizing van de voormalige Tsjechische president Václav Klaus", schreef hij.

De partij bereidt nu een rechtszaak voor, op basis van discriminatie omwille van politieke overtuiging. De uitgeverij beantwoordt volgens Vlaams Belang immers aan alle statutaire verplichtingen om te worden toegelaten tot de VUV, een voorwaarde om een stand te kunnen huren. De algemene vergadering weigert echter de aanvaarding van Egmont, een meerderheid van de leden stemt bij elke aanvraag tegen.

Vlaams Belang wijst erop dat uitgeverij Egmont wel werd toegelaten op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld.