Vlaams minister-president Jambon (N-VA): "Cijfers niet van die aard om te panikeren"

28 januari 2021
© Radio 1
Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is er op basis van de huidige coronacijfers geen reden tot paniek. Extra maatregelen ziet hij niet zitten. "We zijn al heel lang heel streng, alles is ongeveer al toe. Je moet ook het draagvlak bij de bevolking behouden", zei hij in 'De Ochtend'. Uit een nieuw rapport bleek gisteren dat de huidige maatregelen niet voldoende zouden zijn.

De conclusie van een nieuw rapport van de experten voorspelt niet veel goeds: de huidige maatregelen zijn niet voldoende om een golf met de Britse coronavariant tegen te houden. "Als er niets verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen", zei viroloog Marc Van Ranst daarover in 'De Afspraak' gisteren. "Maar als iedereen de huidige maatregelen nog beter volgt, heeft dat ook effect", voegde hij er nog aan toe. Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) heeft de studie nog niet in detail kunnen doornemen, maar ziet geen reden tot paniek.

Extra maatregelen?

"Op dit moment moet je op basis van de cijfers van Sciensano nog niet panikeren. Er is een licht stijgende trend, maar we zitten nog niet in de grote getallen", zegt Jambon in "De ochtend". "Ik kies voor de optie van handhaving van de huidige maatregelen. We zijn al heel lang heel streng, je moet ook draagvlak bij de bevolking kunnen behouden", gaat hij voort.

"We willen de bedrijven en scholen openhouden, en zorgen dat het gezondheidssysteem niet ineen zakt. Daarom dat we deze week ook geknibbeld hebben aan de buitenschoolse activiteiten, om het onderwijs open te houden", aldus Jambon.

"Veel marge om extra maatregelen te nemen is er niet. Een avondklok, telewerken (...) we hebben ook de buitenlandse vakantiereizen stilgelegd", onderstreept de Vlaams minister-president. "Meneer Van Ranst heeft gezegd dat we de huidige maatregelen zo goed mogelijk moeten naleven. Dus ik denk dat we daar vooral op moeten inzetten (...) Alles is ongeveer al toe, we moeten ook de geestelijke gezondheid in het oog houden en de economie niet laten instorten."

Buitenland en kappers

In onze buurlanden, zoals Frankrijk, zijn de maatregelen op sommige vlakken strenger. "Maar daar zijn de cijfers ook slechter", zegt Jambon daarover. Over de voorwaardelijke belofte om kappers te laten heropstarten, kan de Vlaams minister-president niet veel zeggen. "We hebben altijd gezegd dat de cijfers beter moeten zijn (...) Het is nog twee weken tot 13 februari dus laten we vooral ons best doen om de maatregelen te behouden."

Jambon heeft nog niet de tijd gehad om het rapport in detail door te nemen, maar las wel al de conclusie. "Het rapport gaat over de aard van besmettelijkheid. We moeten vooral in quarantaine en in isolatie gaan als we besmet zijn. En veel testen. Dat is de richting die we moeten uitgaan", aldus Jambon.

(Her)beluister hier het gesprek met Jan Jambon in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: