Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vlaams minister-president Jambon wil snel nieuw Overlegcomité: "Geen binnenevenementen meer tot 15 december"

wo 1 dec. - 3:26

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat het Overlegcomité snel opnieuw samenkomt om extra coronamaatregelen te nemen. Jambon pleit voor het volledig stopzetten van binnenevenementen tot 15 december. "Dit is even de korte pijn in de hoop Kerstmis en Nieuwjaar in goede omstandigheden te kunnen vieren." Jambon vindt een bondgenoot in federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), al vindt Vandenbroucke dat er ook extra maatregelen in het onderwijs nodig zijn.
Vlaams minister-president Jambon

Op het Overlegcomité van vorige week was beslist dat evenementen binnen nog kunnen doorgaan, zolang alle deelnemers een mondmasker dragen en op een stoel zitten. Maar omdat de coronacijfers blijven stijgen, wil Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verdergaan.

"Ik maak mij grote zorgen om wat er vandaag in de ziekenhuizen en vooral op de diensten intensieve zorg gebeurt. Ik denk dat het daarom wijs zou zijn dat het Overlegcomité bijeenkomt om een extra maatregel te nemen."

Geen indooractiviteiten meer tot 15 december

Als het aan hem ligt, worden alle recreatieve indooractiviteiten tot minstens 15 december stopgezet. "Ik weet dat dat heel vervelend is voor de betrokken sectoren. We zullen daarom de steunmaatregelen laten doorlopen. Maar we zien dat de meest pessimistische scenario's van de modellen die ons voorgelegd werden vandaag nog overschreden worden. Een bijkomende krachtige maatregel is nodig", legt hij uit.

Jambon heeft het dan over grote concerten, maar ook over het theater en beurzen. "Laten we dat een paar weken stopzetten om ervoor te zorgen dat de druk op intensieve zorgen afneemt en we Kerstmis en Nieuwjaar op een normale manier kunnen vieren." De horeca zou volgens hem wel kunnen openblijven.

Minister Vandenbroucke wil nadenken over verstrengingen, ook in het onderwijs

"Het is heel duidelijk dat de activiteiten die binnen doorgaan moeilijk echt goed te beveiligen zijn", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).  Hij wil nadenken of de maatregelen die vandaag gelden voldoende sterk zijn. Hij kijkt daarvoor vooral naar vrijetijdsbestedingen als cultuur en andere evenementen, maar ook naar het onderwijs en jeugdactiviteiten.

"Als het nodig is om strenger te zijn, dan zullen we strenger zijn. Dan moeten we komen met een pakket dat voldoende breed is, in alle sectoren. Dan moeten we ook opnieuw kijken naar wat er misloopt in het onderwijs waar we een enorme circulatie zien van het virus. Ook jeugdactiviteiten binnen zijn een kruispunt van het virus." Op die manier legt federaal minister Vandenbroucke dus voor een stuk de bal ook in het kamp van de regionale ministers van Jeugd en Onderwijs.

Het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat de eerste minister het advies heeft gevraagd van het coronacommissariaat en de expertengroep GEMS. Die laatste komen vanavond nog samen om een advies over te maken aan de premier, minister Vandenbroucke en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Ontgoochelde reacties uit evenementensector
Vanuit de sector van de evenementen en de cultuur zelf komen er vooral ontgoochelde reacties. Acteur Stany Crets is woedend: "Dat kon niet eerder? (...) U kent het veld niet en zal het nooit kennen. C4 nu".

"Wat moet ik daarop zeggen?", reageert Jan Van Esbroeck, baas van de Sportpaleis Group. Van Esbroeck kan zich neerleggen bij de beslissing, maar wil wel benadrukken dat er volgens hem een verkeerde perceptie van de evenementensector bestaat. "Het beeld leeft onterecht dat mensen samenbrengen nu niet meer veilig kan. Ik wil benadrukken dat dit niet klopt, maar helaas is het zo dat mensen bij elkaar brengen, ook al gebeurt dat veilig na de nodige checks, niet meer te tolereren valt nu."

Michael De Cock, directeur van de KVS in Brussel, spreekt van "pure foute symboliek" vanuit de politiek.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet