Vlaams parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele: "Houden steeds meer rekening met uitstel van Septemberverklaring"

12 september 2019
Wilfried Vandaele (© Belga)
De kans lijkt weer wat groter te zijn geworden dat de Septemberverklaring, de jaarlijkse toespraak van de Vlaamse minister-president, zal worden uitgesteld. Daarop hint Vlaams parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) in 'De Ochtend'

Traditioneel houdt de Vlaamse minister-president zijn Septemberverklaring op de vierde maandag van september. Alleen: iedereen zit nu nog te wachten op witte rook bij de Vlaamse regeringsonderhandelaars, waardoor de kans groter wordt dat de deadline van 23 september niet wordt gehaald.

In het Vlaamse parlement houden ze alvast rekening met eventueel uitstel van die Septemberverklaring, zegt voorzitter Wilfried Vandaele. "Het parlement was erop voorbereid dat dat op 23 september zou zijn. Dus kan nog altijd. Maar stel dat die regering niet klaar is, gaan wij met het bureau van het parlement komende maandag beslissen om die Septemberverklaring en de regeringsverklaring niet te hebben. We houden daar steeds meer rekening mee."

Vandaele geeft nog mee dat hij niet uitgaat van lang uitstel, "hopelijk slechts een paar dagen". "Het zal in elk geval niet 23 oktober zijn." Op 23 september zal het parlement wel samenkomen, maar zonder Septemberverklaring "zal dat een heel korte agenda zijn", aldus nog Vandaele.

Beluister het gesprek met Wilfried Vandaele in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'