Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Vlaamse dokter in Londen: "Nog genoeg capaciteit, maar te weinig verplegend personeel"

di 5 jan. - 10:06

Engeland en Schotland gaan hun derde lockdown in sinds de uitbraak van de coronapandemie. Kinderarts Igor Fierens werkt in het Great Ormond Street Hospital in Londen. Hij heeft het over een zoveelste halsoverkopmaatregel, die al lang had moeten genomen zijn. En hij nuanceert de uitleg van de Britse regering over de druk op de ziekenhuizen.
© Justin Tallis (AFP)

"De snelheid waarmee de nieuwe variant om zich heen grijpt is frustrerend en alarmerend", zei de Britse premier Boris Johnson toen hij aankondigde dat de Engelsen voor de derde keer en meteen in lockdown moesten gaan. Hij verwees ook naar de ziekenhuizen, waar ze het aantal covidpatiënten de voorbije week met een derde hebben zien toenemen. Het zijn er nu 26.600, dat is 40% meer dan tijdens de piek in april.

Dokter Igor Fierens is kinderarts in Londen. Hij zegt dat deze nieuwe crisis er al lang zat aan te komen. "De regering speelt paniekvoetbal", zegt hij in 'De Ochtend'. "Dat de nieuwe variant de besmettingen sneller doet stijgen is een deel van het verhaal. Al lang voor Kerst was er de discussie of er een nieuwe lockdown nodig was, zodat de kinderen in januari veilig naar school zouden kunnen gaan of dat we rustig zouden mogen vieren, en dan geconfronteerd zouden worden met volle ziekenhuizen." Tijdens de feestdagen zijn de maatregelen dan wel verscherpt, maar niet genoeg, zegt dokter Fierens. Daar merken we nu de gevolgen van.

"Zondag beweerde de premier nog dat er geen reden was om de scholen te sluiten. Gisteravond moesten ze opeens meteen dicht. Dat paniekvoetbal maakt het moeilijk voor de mensen om te verstaan wat ze moeten doen. Daar komt nu nog eens dat verhaal bij van de nieuwe variant. Dat is een realiteit, maar het blijft zo dat ook de nieuwe variant contact nodig heeft en de overheid heeft gefaald om dat contact op tijd in te perken."

30.000 beademingsmachines

Het tweede argument van Boris Johnson, dat de druk op de ziekenhuizen toeneemt, wil dokter Fierens nuanceren. Volgens hem gaat het niet om een gebrek aan capaciteit maar aan een gebrek aan verplegend personeel. "Er staan blijkbaar in een militaire loods ergens 30.000 Chinese beademingstoestellen die hier in augustus zijn toegekomen. Maar het probleem is het personeel, vooral verpleegkundigen. Die werkten vroeger 1 op 1, maar nu moet één verpleegkundige vier of vijf patiënten behandelen."

"Hetzelfde verhaal voor de ziekenhuisbedden", zegt dokter Igor Fierens. "Er zijn zeven zogenoemde Nightingale-ziekenhuizen gebouwd, noodhospitalen in grote expositieruimtes, met samen vele duizenden bedden. Maar die kunnen niet in gebruik genomen worden omdat er geen extra verpleegkundigen zijn. Ze zijn allemaal nodig om te worden ingezet in de gewone ziekenhuizen."

 Het personeelstekort bij de Nationale Gezondheidsdienst NHS is een oud zeer. Het heeft te maken met besparingsoperaties én met de snelle vergrijzing van de bevolking. Daarbij komt dat in de aanloop naar de brexit heel wat Europese verpleegkundigen en dokters zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Premier Johnson heeft wel in zijn brexitcampagne beloofd dat hij de NHS met vele miljoenen zou gaan subsidiëren zodra zijn land uit de Europese Unie zou stappen. Maar de komende maanden zal pas duidelijk worden of de Britse regering de daad bij het woord zal voegen.

Beluister het gesprek met dokter Igor Fierens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet