Vlaamse Jeugdraad: "We begrijpen dat het de korte pijn moet zijn, maar dat maakt het niet minder moeilijk"

31 oktober 2020
Het was een pijnpunt tijdens de eerste lockdown: veel van de maatregelen gingen voorbij aan de noden van kinderen en jongeren. Voelen ze zich nu meer gehoord? En hoe zwaar komen de maatregelen aan?

"We voelden de bui al wel hangen, maar toch komt het hard binnen", zegt Alexandra Smarandescu van de Vlaamse Jeugdraad. "We kregen gisteren heel wat vragen over jeugdbewegingen, scholen... waarop we niet altijd een duidelijk antwoord konden geven."

"Intussen heeft minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) ons bevestigd dat de afspraken rond jeugdwerking bewust niet aangepast zijn. Jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan 12 jaar kunnen dus doorgaan, ook meerdaagse activiteiten, zonder overnachting. De minister heeft als goede bondgenoot onze belangen verdedigd. Politiek is natuurlijk een ploegsport en beslissingen worden in ploeg gemaakt. Het is een afweging geweest tussen wat haalbaar en realistisch is, en wat een tegemoetkoming is aan zoveel mogelijk doelgroepen."

Hashtag

De Vlaamse Jeugdraad lanceerde gisteren #GeneratieLockdown, een hasthag waarmee jongeren hun bekommernissen delen op sociale media. "We hebben daar heel veel reactie op gehad. Het is duidelijk dat jongeren niet alleen nood hebben aan hun gezinsbubbel, maar ook aan leeftijdsgenoten. Wij blijven daarvoor strijden omdat dit op lange termijn een impact heeft op het welzijn en het dagelijks leven. We begrijpen dat het nu de korte pijn is, maar dat maakt het daarom niet minder moeilijk."

Bron: VRT NWS en De Ochtend
 

Beluister het interview:

Lees meer: