“Vlaamse kinderboeken blijven het internationaal goed doen”

31 maart 2019
Illustratie Klaas Verplancke
Illustrator en kinderboeken Klaas Verplancke zit in Bologna. Daar vindt een grote beurs voor professionals plaats.

“Veel mensen beseffen niet dat kinderboeken maken een grote economische business is”, zegt Verplancke. “Kijk maar naar het gigantische succes van Harry Potter.”

Verplancke zit in internationale jury’s om kinderboeken te beoordelen. “België heeft in Europa een meer artistieke traditie qua kinderboeken. Onze auteurs maken doorgaans iets dat niet te hapklaar is, we willen vragen stellen over het leven. In de Angelsaksische boeken zie je toch meer barbie-stijl. In de Amerikaanse hall op de beurs komen de flashy kleuren op je af. Maar smaken verschillen.”

“In de Angelsaksische wereld wordt een kinderboek meer gezien als iets educatiefs, bij ons hoort een kinderboek lezen meer tot de culturele ontwikkeling van een kind. Ik stel zelf een paar ‘stille’ boeken voor aan uitgevers. Daar wil ik het artistieke en educatieve met elkaar te combineren.” Die ‘stille boeken’ zijn trouwens aan een opmars bezig in de kinderboekenwereld.

Vlaanderen

De gouden jaren van de Vlaamse kinderboeken zijn toch wat voorbij, vertelt Verplancke. “Het groepsgevoel is minder dan in de jaren 2000-2010. De competitie is toegenomen, overal ter wereld wordt men meer en meer professioneel. Maar Vlaanderen blijft het goed doen.”

Wat is het favoriete kinderboek van Klaas Verplancke zelf? Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en Thé Tjong-Khing. “Tekst en tekeningen zijn perfect in evenwicht.”

Herbeluister het gesprek met Klaas Verplancke

Lees ook