“Vlaamse kookboeken zien er mooi uit, maar de aandacht voor voedselveiligheid is ondermaats"

3 mei 2019
Volgens een Canadees onderzoek nemen kookboeken nemen het niet zo nauw met de voedselveiligheid. Hoe zit dat bij ons?

Canadese wetenschappers concludeerden dat 96% van de Canadese kookboeken niet of te weinig melding maken van regels over voedselveiligheid. “Onderzoekers bekeken dertig kookboeken, en focusten op de manier waarop ze omgingen met vlees en vis”, vertelt experte voedselveiligheid Wieke van der Vossen. “Daaruit blijkt dat er te weinig instructies gegeven worden om op een veilige manier met voedsel om te gaan.”

“Er staat bijvoorbeeld niet in dat je best met een thermometer controleert of vlees gaar is. Er staat ook weinig in over hoe je producten het best kan bewaren. En de melding dat je snijplank best goed wast tussendoor, ontbreekt soms.”

Ook tv-koks zouden veel meer moeten zeggen over hygiëne

TV-koks lijken ook niet altijd in orde met de voedselveiligheid. Misschien wassen ze hun handen wel na het aanraken van rauw gehakt, maar dat is bijna nooit op beeld te zien. “Als je een pepermolen vastpakt met je handen waarmee je vlees hebt aangeraakt, was je die beter eerst. En je gebruikt best een aparte handdoek om je voedsel te drogen. TV-koks zouden dat subtiel kunnen tonen, of in hun inleiding iets zeggen over hygiëne.”

“Veertig procent van de voedselvergiftigingen gebeurt gewoon thuis”, besluit Van der Vossen. En die zijn dus makkelijk te vermijden.

Vlaamse kookboeken

Wat vindt Van der Vossen van Vlaamse kookboeken? “Ze zien er prachtig uit, maar ik mis ook toch flink wat hygiënische tips. De aandacht voor voedselveiligheid is overal ondermaats. Soms zie je beelden met vlees dat aan de binnenkant nog rauw is.”

Herbeluister het gesprek 

Lees ook