Vlaamse overheid verwelkomt transgenders

13 mei 2016
Transgenders treden hoe langer hoe meer uit de schaduw. Maar het is nog altijd niet evident om je te outen op het werk. De Vlaamse overheid wil nu het goede voorbeeld geven: met een beleidsplan om transgenders welkom te heten op de werkvloer.

Eva is nu 50. Sinds deze week staat op haar identiteitskaart ook echt de naam Eva, en niet meer de jongensnaam waarmee ze werd geboren. Met die jongensnaam werd ze indertijd ook nog aangeworven door een West-Vlaams ziekenhuis. Maar acht jaar geleden vertelde ze haar werkgever dat ze liever een vrouw wilde zijn. Gelukkig reageerde die goed. "Zolang ik mijn werk goed doe, is er geen enkel probleem. Die openheid van een werkgever is enorm belangrijk." Toch was het nodig om afspraken te maken over haar transitie op het werk.

De Vlaamse overheid heeft 40.000 mensen in dienst. Onvermijdelijk zijn daar ook transgenders bij. En dus stelt de Vlaamse diversiteitsambtenaar, Alona Lyubayeva, nu het allereerste beleidsplan voor voor transgenders op het werk. Want wanneer wijzig je iemands e-mailadres? Krijgt hij/zij verlof voor medische afspraken? En wat als een sollicitants naam niet overeenkomt met die op zijn diploma? Het beleidsplan voor transgenders moet ook inspiratie bieden aan andere werkgevers, de Vlaamse overheid is hiermee een voorloper in Europa.