Vlaamse pendelaar maar moeilijk uit de auto te krijgen

13 februari 2017
De Vlaming blijft volharden in de auto als ideaal vervoersmiddel om naar het werk te gaan. De drempel naar alternatieven blijft hoog, blijkt uit een bevraging van Radio 1 bij 1.000 werkende Vlamingen. Pas bij pure noodzaak of wanneer bedrijven hun werknemers kunnen verleiden met alternatieven, laten we de auto vaker aan de kant.

Zo'n driekwart van de Vlamingen rijdt dagelijks of meerdere keren per week met de eigen wagen naar het werk. De meeste pendelaars zitten daarbij dagelijks ruim een uur per dag achter het stuur, een derde van de Vlamingen staat op weg naar het werk regelmatig in de file.

Toch ziet de Vlaming niet meteen heil in alternatieven. "Met het openbaar vervoer zijn we vaak nog langer onderweg, de auto is comfortabel en biedt onafhankelijkheid, of we hebben de auto echt nodig om na het werk op een andere bestemming te geraken", verklaart VRT-Verkeersanker Hajo Beeckman.

Wat krijgt ons wel uit de auto?

Pas als er "pure noodzaak" is, laten we de auto aan de kant staan. "Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de reistijd met de auto echt te hoog wordt of bij azijnmaatregelen zoals hoge parkeerkosten", aldus Beeckman.

Ook wanneer bedrijven alternatieven kunnen aanbieden, laten we ons gemakkelijker verleiden. "Bijvoorbeeld maatregelen waarbij je de fiets, auto en trein kan combineren: een mobiliteitsbudget op maat van de onderneming", legt Beeckman uit. "Steeds meer werkgevers zien daar heil in, al blijft de administratieve rompslomp daarvoor wel nog een drempel."

"Ook wanneer we op zoek gaan naar nieuwe job, dan worden we kieskeurig en kijken we naar bereikbaarheid van de werkplek vaak in combinatie met mogelijkheden rond thuiswerk of flexibele werktijden", vult het VRT-Verkeersanker nog aan.