"Vlaamse regering moet schulden van gemeenten kwijtschelden"

24 september 2018
© Radio 1
SP.A-voorzitter John Crombez wil dat de Vlaamse regering de schulden van steden en gemeenten kwijtscheldt. Daarvoor pleit hij in 'De Ochtend'. Door zo'n schuldherfinanciering zouden de lokale besturen opnieuw meer kunnen investeren in sociaal beleid, klinkt het.

"De investeringen van gemeenten en steden zitten op een dieptepunt. Ik neem dat de Vlaamse regering kwalijk", stelt John Crombez. "Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt elk jaar dat hij gaat investeren, maar de investeringen in gemeenten zijn nog nooit zo laag geweest."

Volgens de socialistische kopman is dat een van de redenen waarom de economische groei in ons land "bij de slechtste is in Europa, ondanks alle zegenberichten die ministers graag op zichzelf afroepen en niet waar blijken te zijn".

De SP.A-voorzitter pleit daarom voor een nieuwe schuldherfinanciering van de lokale besturen, "zodanig dat die de investeringen weer kunnen oppikken". Een pact tussen de Vlaamse regering en de gemeenten, noemt Crombez het, "waarbij wordt afgesproken dat een aantal belastingen verdwijnen en tegelijk de schulden van de steden en gemeenten worden verminderd".

Concreet: de Vlaamse regering zou volgens Crombez de schulden van steden en gemeenten moeten kwijtschelden. "Dat creëert dan ruimte voor lokale investeringen in kinderopvang, fietsinfrastructuur, scholen...", aldus John Crombez.

Bekijk het integrale gesprek:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'