Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Vlaamse regering past gestegen sociale huurprijzen dan toch aan

wo 5 feb. - 7:05

Twee maanden geleden klaagden heel wat sociale huurders omdat hun huur soms met 50 procent of meer omhoog ging. Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) wilde eerst niet weten van de klachten, maar stuurt nu, na een evaluatie, sommige huurprijzen toch bij.
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in de studio van 'De Ochtend'

Eind december vorig jaar liepen er bij de Vlaamse ombudsdienst veel vragen tot informatie binnen vanwege sociale huurders. Er was veel ophef ontstaan rond de aanpassing van de sociale huurprijzen - een beslissing nog van de vorige Vlaamse regering .

Huurders kregen soms slechts enkele dagen voor de aanpassing te horen hoeveel hun huur vanaf januari zou opslaan, volgens sommigen soms met 50 procent of meer. "Onbehoorlijk" oordeelde de Vlaamse ombudsman toen, om zo'n forse huuropslagen pas enkele dagen op voorhand mee te delen.

Er volgde ook protest van mensen met een beperking. Onder meer omdat het geld dat ze krijgen, omdat ze niet kunnen werken door hun beperking plots meetelde in de berekening van de huurprijs. Daardoor zagen mensen met een beperking of hun families de huur de hoogte in schieten.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele was aanvankelijk niet van plan om de huurprijzen te herzien of om een overgangsperiode in te lassen. "Niet te vergeten, voor sommige mensen zal de huurprijs ook naar beneden gaan", argumenteerde hij toen.

(lees verder onder de foto)

Maar Diependaele beloofde wel een evaluatie, die nu klaar is. Daaruit blijkt dat de huurprijs van een sociale woning vanaf januari gemiddeld 29 euro duurder is geworden. "De globale cijfers liggen in de lijn van de verwachtingen, een gemiddelde stijging van 9 procent, van 308 naar 337 euro", stelt Diependaele.

Volgens Diependaele valt dat cijfer en die stijging zeker te rechtvaardigen. "De huurprijzen zijn nu beter aangepast aan het werkelijke inkomen van de inwoners, en aan de kwaliteit van de woning. Daarnaast blijft het verschil met de marktwaarde aanzienlijk, die ligt gemiddeld op 640 euro."

Nu we het volledig overzicht hebben, kunnen we in het geval van gezinnen met volwassen kinderen met een handicap, bijsturen

Concreet stijgt de huurprijs van 10 procent van de woningen met meer dan 100 euro, 12 procent stijgt tussen 50 en 100 euro, 51 procent van de huurprijzen kende stijging tussen 0 en 50 euro per maand en 27 procent van de huurprijzen daalt.

Maar er komt wel een bijsturing voor gezinnen met volwassen kinderen met een handicap. "Nu we het volledig overzicht hebben, hebben we ook daarvan effectief een globale evaluatie kunnen maken", zegt de minister.

"Daaruit blijkt dat voor deze gezinnen de sociale huur met gemiddeld 46 procent stijgt, van 340 euro naar 495 euro. Zoals al eerder aangegeven in het parlement, zouden we in dat geval bijsturen."

"Voor deze ongeveer 3.000 gezinnen gaan we vanaf nu de inkomensvervangende tegemoetkoming van de personen met een handicap niet meer meetellen bij de herberekening van de sociale huurpijs."Bovendien geven we een extra korting aan de hoofdhuurder, die een kind met een beperking heeft want die is eigenlijk een soort van mantelzorger"

"Door deze twee ingrepen, stijgt de gemiddelde huur voor deze 3.000 gezinnen gemiddeld met slechts 7 procent, van 340 euro naar 364 euro. Deze aanpassing voeren we ook retroactief uit."

Bekijk het gesprek met Matthias Diependaele in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet