Vlaamse regering schuift VRT-topman Paul Lembrechts aan de kant; Leo Hellemans wordt interim-CEO

20 januari 2020
Leo Hellemans tijdens de persconferentie vandaag op de VRT (© Jasper Jacobs, Belga)
Leo Hellemans wordt interim-CEO van de VRT. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie op de VRT. Vanochtend raakte het nieuws bekend dat Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, ontslagen wordt. Aanleiding voor dat ontslag is een conflict aan de top van de openbare omroep.

De beslissing om Paul Lembrechts te ontslaan volgt na enkele weken van conflict aan de top van de openbare omroep. Lembrechts vroeg het ontslag van zijn nummer twee, Peter Claes. Ook de rest van de directie: Lieven Vermaele (Financiën en operaties), Liesbet Vrieleman (Informatie), Stijn Lehaen (Technologie en Informatie) en Hans Cockx (HR) schaarden zich eind december achter de vraag van Lembrechts. Maar de raad van bestuur, onder leiding van Luc Van den Brande, weigerde Claes te ontslaan. Claes werd wel op non-actief gezet. Er werd nog een bemiddelaar aangesteld, maar die heeft het conflict niet kunnen oplossen.

Tijdens een persconferentie werd aangekondigd dat voormalig gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans wordt aangesteld als interim-CEO. "Hij kent het huis, hij kent de betrokkenen en is zeer gerespecteerd", zei Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). "Hij is de geschikte persoon om de rust te laten terugkeren aan de Reyerslaan." De procedure voor de aanstelling van een nieuwe gedelegeerd bestuurder wordt zo snel mogelijk opgestart. Nog voor de zomer zou er een CEO moeten zijn. "In 2020 moet er een nieuwe beheersovereenkomst gesloten worden, het is de bedoeling dat de nieuwe gedelegeerd bestuurder nog betrokken is bij die onderhandelingen,” aldus nog minister Dalle.

Hellemans heeft jarenlange ervaring bij de openbare omroep. Hij was er onder meer hoofdredacteur van de nieuwsdienst, algemeen directeur Productie, algemeen directeur Media en gedelegeerd bestuurder van 2014 tot zijn pensioen in 2016. Nu volgt er een afkoelingsperiode waarbij het vertrouwen binnen de directie moet worden hersteld en de continuïteit moet worden verzekerd, klinkt het.

Lembrechts werd in 2016 aangesteld als de nieuwe CEO, hij volgde toen Leo Hellemans op die met pensioen ging. Lembrechts, van opleiding veearts, had ervaring in het bedrijfsleven en in de financiële sector. Hij werd bij zijn aanstelling door de Vlaamse regering geloofd voor zijn ervaring als leidinggevende en "zijn capaciteiten om in een moeilijke context te werken".

(lees verder onder de foto)

© Jasper Jacobs
© Jasper Jacobs

Dalle: "Positie Peter Claes zal komende tijd bekeken worden"

Peter Claes startte zijn carrière bij de VRT als marketingmedewerker en marketingmanager. In 2013 werd hij directeur media en twee jaar later werd hij als directeur media en productie de nummer twee van de VRT. In 2016 was Claes kandidaat om Leo Hellemans op te volgen als CEO. Die functie ging toen uiteindelijk dus naar Paul Lembrechts.

"De positie van Peter Claes zal de komende tijd bekeken worden", zei minister Dalle nog tijdens de persconferentie. In de tussentijd blijft hij op non-actief. Dalle is dankbaar dat Hellemans interim-CEO wilde worden.

Hellemans: "Zit hier met gemengde gevoelens, maar geredeneerd vanuit mijn hart"

"Ik zit hier met gemengde gevoelens", reageert Hellemans op zijn aanstelling als interim-CEO. "Ik vind Paul (Lembrechts, red.) en Peter (Claes, red.) twee zeer valabele mensen met een groot hart en een grote inzet voor de VRT. Ik vind het dan ook bijzonder jammer dat de bemiddelingspoging niet geslaagd is. Ik heb geredeneerd vanuit mijn hart dat is blijven kloppen voor de VRT en het belang van de VRT zoals de minister zegt. ( ...) Ik ben geen crisismanager, want de VRT is niet in crisis. Wat wij doen oogst overal veel lof. De VRT hoeft geen crisismanager."

Hellemans benadrukt dat alleen het probleem aan de top van de VRT moest worden opgelost. "Wat betreft de samenstelling van het directiecollege: de komende weken zal beslist worden welke samenstelling ik zal voordragen aan de nieuwe raad van bestuur. De rust moet zo snel mogelijk weerkeren aan de top van de VRT."

Ik ben geen crisismanager, want de VRT is niet in crisis.
Leo Hellemans, interim-CEO

Hellemans wil de nieuwe beheersovereenkomst zo goed mogelijk voorbereiden voor de volgende gedelegeerd bestuurder. "De nieuwe beheersovereenkomst zal er ongetwijfeld anders uitzien dan de huidige, die ik mee onderhandeld en ondertekend heb. Het huidige medialandschap en -gedrag is helemaal anders. Een sterke openbare omroep in een sterk medialandschap moet de doelstelling zijn in de nieuwe beheersovereenkomst."

Iedereen VRT: "Ontslag Lembrechts onaanvaardbaar"

Dat Paul Lembrechts opzijgeschoven wordt bij de VRT, is volgens ACV "een spijtige zaak". "Van in het begin hield hij voet bij stuk als het over een correcte financiering ging", zegt Carlos Van Hoeymissen van de christelijke vakbond aan Belga. "Hij had daardoor de sympathie van het personeel." Waar Lembrechts nog de scherpe kantjes van een sociaal plan wist af te vijlen, vreest Van Hoeymissen nu voor een botte bijl. "Als er dan toch bespaard moet worden, willen we dat dat zo sociaal mogelijk gebeurt."

Ook het personeelsfront van de VRT "Iedereen VRT" verwerpt, samen met de vakbonden ACOD, ACV en VSOA, "krachtig" het ontslag van Lembrechts. "Hij heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar", klinkt het. Nu donderdag starten, met hoorzittingen in het Vlaams Parlement, de onderhandelingen voor een nieuwe beheersoverkomst. "Net op dit moment beslist de regering om de VRT te onthoofden. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

Iedereen VRT vraagt dat wie ook de nieuwe CEO van de VRT zal zijn dat "zij of hij zich even ondubbelzinnig engageert tegen de verwoestende besparingen die de Vlaamse regering blijft doordrukken".

Steven Rombaut (VRT NWS) bracht in 'Nieuwe Feiten' verslag uit van de persconferentie en wat er aan vooraf ging.

Beluister het gesprek met Steven Rombaut:

Bron: vrtnws.be

Lees ook: