Vlaamse regering wil bedrijven doen investeren in scholen dankzij fiscaal voordeel

28 juni 2018
Bedrijven zouden een fiscaal voordeel moeten krijgen wanneer ze investeren in opleidingsmateriaal voor de scholen. De Vlaamse regering heeft zo'n tax shelter voorgesteld bij het Overlegcomité met de federale regering.

Heel wat scholen hebben niet de middelen om de modernste apparatuur aan te schaffen. Tegelijk smeken bedrijven om jongeren die opgeleid zijn met de nieuwste technologieën. Een fiscaal voordeel zou beide pijnpunten kunnen aanpakken, denkt de Vlaamse regering.

"Je zou bedrijven die investeren in moderne apparatuur voor ons technisch en beroepsonderwijs perfect een fiscaal voordeel kunnen geven door bijvoorbeeld een verhoogd afschrijvingspercentage toe te staan", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Bedoeling is om scholen en bedrijven elkaar meer de hand laat reiken."

Volgens Crevits hoeft zo'n tax shelter niet eens veel geld te kosten. "Het hangt er natuurlijk van af hoe bedrijven erop zullen inspelen. Maar je kan er een enorm hefboomeffect mee realiseren: elke euro die geïnvesteerd wordt in het beter opleiding van jongeren verdient zich op termijn terug."

De Vlaamse regering doet het voorstel in het kader van de arbeidsdeal van de federale regering. Met die arbeidsdeal hoopt premier Charles Michel (MR) de knelpunten op de arbeidsmarkt in ons land weg te werken.

Beluister het interview met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'