Vlaamse regering wil coronatest en thuisisolatie voor wie terugkeert uit risicogebied

7 juli 2020
De Vlaamse regering wil Belgen die uit een risicogebied terugkeren verplichten om een coronatest te ondergaan en om in quarantaine (thuisisolatie) te gaan. Dat is bekend geraakt na afloop van de bijeenkomst van de Risk Management Group (RMG). Maar wat als iemand weigert? "Een strafsanctie is er voorlopig niet. We zijn dat juridisch aan het bekijken. Het is alleszins een morele verplichting", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Nu het coronavirus in onder meer Spanje en Portugal opnieuw opflakkert, roepen steeds meer mensen op om teruggekeerde Belgische toeristen te isoleren en te testen op een besmetting. De schrik zit erin dat het scenario van de krokusvakantie, toen veel Belgen op vakantie besmet raakten met het coronavirus, zich herhaalt.

De Risk Management Group, die op basis van een risicoanalyse bepaalt welke beschermingsmaatregelen nodig zijn voor de volksgezondheid, heeft nu beslist dat mensen die in die gebieden geweest zijn gelijkgesteld worden met hoogrisicocontacten. Ze zullen zich dus aan dezelfde maatregelen moeten houden.

Maar wat als iemand weigert om die regels na te leven? Of de quarantaine verplicht kan worden opgelegd, is niet helemaal duidelijk. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet afgelopen weekend nog verstaan dat er geen wettelijk kader bestaat om mensen van wie niet bewezen is dat ze besmet zijn verplicht in thuisisolatie te zetten.

"Op dit ogenblik is er geen strafsanctie", erkent Vlaams minister van Volksgezondheid Beke in "Het Journaal" (zie video onderaan).

We zijn aan het bekijken hoe we dat eventueel juridisch kunnen versterken. Maar er is alleszins een morele verplichting, er is zoiets als burgerzin. Dit gaat over de gezondheid van alle burgers.

En wat met Brusselaars en Walen? Beke meent dat de andere regio's dezelfde regels zullen opleggen. "Morgen is er een interfederale conferentie gepland. Ik denk dat iedereen op dezelfde golflengte zit."

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Luister naar Karine Moykens, Secretaris generaal Departement Welzijn en Volksgezondheid en voorzitter taskforce Covid 19 voor de Vlaamse zorginstellingen én voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing in De ochtend: