Vlaamse regeringspartijen willen eerstehulpcursus voor psychische problemen

6 november 2017
De drie Vlaamse regeringspartijen pleiten gezamenlijk voor de invoering van een eerstehulpcursus voor psychische problemen. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. In zo'n cursus leer je hoe je hulp kan bieden bij psychische problemen als depressie of burn-out. Steffie Desart, onderzoekster aan de KU Leuven, is gematigd positief.

De indieners van de resolutie in het Vlaams Parlement hebben de mosterd gehaald in Australië, waar het "Mental Health First Aid"-programma al in 2000 werd ingevoerd. Onder meer in Nederland en Groot-Brittannië is het intussen overgenomen.

"In de cursus kan je meer leren over de meest voorkomende problemen en je krijgt vaardigheden aangeleerd om ermee om te gaan", zegt CD&V-parlementslid Vera Jans. "Het richt zich naar iedereen die veel met mensen in contact komt: jeugdleiders, leerkrachten, enzovoort. Maar het kan ook nuttig zijn voor iemand die in zijn omgeving iemand heeft met een psychisch probleem, en dat zijn toch heel wat mensen."

"Op scholen, in de bedrijven, overal zou de overheid de cursussen rond psychische problemen moeten organiseren en daar ook de nodige middelen voor uittrekken", zegt Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). "Het zou even vanzelfsprekend moeten worden als de EHBO-cursussen."

Steffie Desart, onderzoekster aan de KU Leuven, reageert gematigd positief in De Ochtend: "Als het zorgt voor bewustwording rond psychische problemen is dat een goed idee. Maar ik ben ook voorzichtig. Ik wil vermijden dat men gaat overdiagnosticeren."

Lees meer op vrtnws.be