Vlaamse Reuzen: De redders van St-Anneke

18 april 2020
Strand van St-Anneke ©Belga
In 'Zandman', tussen 22 en 23 uur, hoor je onbekende, maar ó zo bijzondere podcasts, maar evengoed vergeten pareltjes-van-docu’s uit ons archief en gloednieuwe kortverhalen. Zo ook deze 'fake-docu': 'De redders van St-Anneke', onder de vlag ‘Vlaamse Reuzen’

Tom Lenaerts, Michiel Devliegher en Luc Haekens hebben in 1996 vier fake docu’s gemaakt voor Piazza, onder de vlag ‘Vlaamse Reuzen’. Verhalen tussen feit & fictie.

In Zandman hoor je 'De redders van St-Anneke', een fictieve reportage. 

In Antwerpen, op de linkeroever van de Schelde, ligt het strand van St-Anneke. Een echt zandstrand met een dijk, cafeetjes, terrasjes, ijsventers. Wie de zee erbij dekt waant zich in Blankenberge. "Maar hier is het beter dan aan de kust", zeggen Patrick en Leo, de twee redder-beheerders van St-Anneke.

Ze staan in voor de veiligheid en het onderhoud van het strand. Maar hun werk wordt niet door iedereen gewaardeerd. De twee redders voelen zich geboycot door het stadsbestuur. "We worden te bedreigend voor de Belgische kust", zegt Patrick.

Eind vorige zomer kwam het bericht dat ze al lang voelden aankomen. Het stadsbestuur besliste om de twee redders over te plaatsen.

In het kader van de reeks "Vlaamse Reuzen" volgde Piazza de redders tijdens hun laatste week aan het strand en zocht hen terug op één jaar na hun overplaatsing.

'De redders van St-Anneke' hoor je om 22u in Zandman.

Lees ook: