Vlaamse topmuzikanten spelen op muziekinstrumenten voor Mosul

8 september 2017
'Imagine Mosul', de actie van Rudi Vranckx om instrumenten naar de verwoeste muziekschool van het Iraakse Mosul te brengen, heeft een muzikaal hoogtepunt bereikt. Vijf topmuzikanten speelden op de geschonken instrumenten.

Rudi Vranckx reist later deze maand terug naar Mosul met een vliegtuig vol instrumenten. Geschonken door tientallen Vlamingen, vaak met een heel persoonlijk verhaal erbij. De actie is zo’n groot succes dat het inzamelen intussen gestopt is.

De actie kwam er na een oproep in het programma Hautekiet (lees het artikel):

Algam Benelux, een grote instrumentendistributeur, kwam niet alleen op het idee om een volledige 'backline' voor een rockband te schenken, maar sprak ook de wens uit er eerst te laten op spelen door Vlaamse topmuzikanten. In een recordtijd werd een heuse Radio 1 Mosul Sessie op poten gezet, dankzij de redacties van Hautekiet en Vranckx en de muziekredactie van Radio 1.

De mini-sessie was een succes! Met grote dank aan Isolde Lasoen, Frank Vander linden, Ronny Mosuse, Koen Renders (Spencer The Rover) en Geert Verdickt (Buurman). Zij speelden een sessie van een goed half uur, en toen het publiek (en zijzelf) toen nog niet genoeg had, speelden ze alle nummers nog eens.

De setlist bestond uit ‘Nothing ever happens’ van Del Amitri, ‘Sing’ van Sesamstraat, ‘What’s going on’ van Marvin Gaye, ‘The beat goes on’ van Sonny and Cher, ‘Get Lucky’ van Daft Punk & Pharrell Williams en vooral ‘Imagine’ van John Lennon, wat intussen het lijflied van de actie is.

De splinternieuwe instrumenten zijn nu ingespeeld en mogen naar Mosul.