Vlaamse windmolens produceren bijna evenveel energie als een kerncentrale

28 december 2016
In Vlaanderen zijn er dit jaar 52 windturbines op land bijgekomen. Alles samen hebben de windmolens op het vasteland nu een vermogen van 920 MW. Dat is bijna even veel als een grote kerncentrale. Ondertussen zijn er ook nog tientallen windmolens in aanbouw. Die zullen volgend jaar op het stroomnet worden aangesloten.
Opvallend is dat meer dan 90 procent van de nieuwe windmolens op haven- en industrieterrein werd gebouwd. "Dat betekent dat vele bedrijven de noodzaak van windenergie inzien voor hun stroomvoorziening", zegt Bart Bode, directeur van de Vlaamse Wind Energie Associatie."Het is bovendien een goede zaak dat de winturbines steeds dichter bij de consumenten worden gebouwd."

West-Vlaanderen is ondertussen nog altijd de meest windrijke provincie in ons land, maar in 2016 hinkte de kustprovincie wel achterop. Er kwamen in 2016 slechts 5 windturbines bij, 2 daarvan waren zelfs ter vervanging van oudere, kleinere turbines. "Er moet een oplossing komen voor de onnodige beperkingen die door de radars van Koksijde, Oostende en Jabbeke worden opgelegd", zegt Bode. "Ook de haven van Zeebrugge moet dringend een ambitieus windbeleid beginnen uittekenen."

Bron: deredactie.be