Vlaamse ziekenhuistopman in het Verenigd Koninkrijk: "Vaccins bieden quasi 100% bescherming tegen ziekenhuisopname"

11 januari 2021
© Virginie Lefour (Belga)
"Van de mensen die gevaccineerd zijn in het Verenigd Koninkrijk zijn er slechts twee opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19." Dat zegt Bruno Holthof, topman van Oxford University Hospitals, een koepel van vier ziekenhuizen.

"Eén persoon was wellicht al besmet voor de injectie en een andere kort na de injectie en pas twee weken na de inenting biedt het vaccin bescherming." Bruno Holthof besluit daaruit dat vaccins van Pfizer en AstraZeneca (de enige vaccins die al in het VK worden gebruikt, "quasi 100 procent bescherming bieden tegen een ziekenhuisopname".

In het Verenigd Koninkrijk zijn al 2 miljoen mensen gevaccineerd. Dat is broodnodig, want het virus woedt er volop en dat heeft veel te maken met de zogenoemde Britse variant. "We weten nu wel dat de vaccins bescherming bieden tegen die variant, maar dat neemt niet weg dat er nog varianten kunnen opduiken", waarschuwt Holthof.

Holthof denkt wel dat het Verenigd Koninkrijk klaar zal zijn voor een nieuwe golf. "We gaan er wellicht in slagen om die te vermijden." Het land focust daarvoor op het inenten van 75-plussers en het zorgpersoneel. "Tegen eind januari zou mijn personeel (zo'n 14.000 mensen) een eerste dosis moeten hebben gekregen. Dan gaan we naar een heel andere situatie in maart."

Beluister het gesprek met Bruno Holthof in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: