Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Vlaanderen bekroont filmregisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah en 11 andere culturele uitblinkers met Ultimas

wo 19 mei - 4:36

Het bekende filmregisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah wint een van de 12 Ultimas, de jaarlijkse Vlaamse cultuurprijzen. Andere winnaars zijn onder meer schrijver Fikry El Azzouzi en de Vlaamse fanfares. Dirigent Philippe Herreweghe wordt bekroond voor zijn lange en internationale muziekcarrière. Opvallend: de Ultima voor podiumkunsten gaat naar de organisatie 'State of the Arts' die artiesten ondersteunt, zeker in coronatijden met lege theaters.
Adil El Arbi en Bilall Fallah

Elk jaar reikt de Vlaamse overheid 12 Ultimass uit aan verdienstelijke mensen en organisaties in de socioculturele sector. De winnaars worden gekozen door onafhankelijke jury’s van experten. De feestelijke plechtigheid van op de binnenkoer van Landcommanderij Alden Biesen in Limburg was digitaal te volgen via VRT NU.

Adil El Arbi en Bilall Fallah werden door acteur Matteo Simoni verrast met de Ultima 2021 voor film, op de set van hun volgende film 'Rebel' in Molenbeek. Matteo Simoni maakte overigens eerst een praatje met de vaders van Adil en Bilall.

(lees verder onder de video)

Adil El Arbi (°1988) en Bilall Fallah (°1986) studeerden samen aan de LUCA School of Arts in Brussel. Ze draaiden 'Image', 'Black'en 'Patser'. In 2020 maakten ze de sprong naar Hollywood en regisseerden ze 'Bad boys for life' met Will Smith, een kassucces in Amerika. Op dit moment werken ze 'Beverley Hills Cop 4' af, met Eddie Murphy. De opnames voor 'Ms. Marvel', een superheldenreeks voor Disney+, zijn ook afgerond.

Op dit moment is het duo in de weer met 'Rebel' in Molenbeek. Ze zijn hun roots allerminst vergeten. “Met een enorme naturel kiezen Adil en Bilall voor inclusie en diversiteit,” zegt de jury. “Ze geven jonge mensen hoop dat dromen loont.”

Dat de internationaal gerenommeerde dirigent Philippe Herreweghe al een "ultieme" Ultima kreeg, die voor Algemene Culturele Verdienste, was vorige week al bekendgemaakt. Herreweghe richtte een halve eeuw geleden het ensemble Collegium Vocale Gent op en geldt als een grote Bachkenner. Daarnaast maakt hij uitstappen naar muziek uit andere tijdvakken en werkt hij samen met bijvoorbeeld artiesten uit de dans- of filmwereld.

De Ultima voor muziek 2021 is voor Romina Lischka, zij trad met datzelfde Collegium Vocale op als gambasoliste. Met haar eigen groep Hathor Consort speelt ze renaissance-, barok- maar ook wereldmuziek. Romina Lischka studeerde ook Indische zang. Een bijzondere muzikante dus, die “in al haar projecten naar verbinding zoekt tussen stijlen, tijden, culturen en disciplines,” aldus de jury.

In een fanfare zitten alle generaties bij elkaar en vervagen de verschillen.

— Jan Matthys van Vlamo

Ook de Ultima voor immaterieel erfgoed zit dit jaar in muzikale sferen. De winnaar is de fanfarecultuur, ondersteund door Vlamo, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie.

Drumster Isolde Lasoen is grootgebracht met de fanfare en bracht Vlamo op de hoogte van de prijs. Bekijk het filmpje hier:

“Een mooie erkenning voor iets van bij ons,” zegt Jan Matthys van Vlamo. “In een fanfare zitten alle generaties bij elkaar en vervagen de verschillen.” Er zijn meer dan 300 fanfares in Vlaanderen, die wegens corona veel te lang niet konden repeteren. Recent zette Vlamo de schouders onder het project 'Fermate', waarbij op meer dan 180 plekken hetzelfde muziekstuk werd gespeeld om de slachtoffers van corona te eren.

Bekijk hier het verslag uit 'Het Journaal':

In de boekenwereld gaat dit jaar schrijver Fikry El Azzouzi (°1978) met de Ultima voor de Letteren lopen. El Azzouzi schreef de romantrilogie 'Het schapenfeest', 'Drarrie in de nacht' en 'Alleen zij' en vorig jaar ook 'De beloning'. Binnenkort komt ook een jeugdroman uit.

Daarnaast is Fikry El Azzouzi erg actief in het theater, waarvoor hij al 13 stukken schreef, waaronder het bekende 'Malcolm X' voor de KVS. El Azzouzi is een brugfiguur, zegt de jury. Hij onderzoekt voortdurend “waar ik het “ik” bij hoort en hoe het “ik” van kant kan wisselen om het uiteindelijk over “ons” te kunnen hebben.”

Fikry El Azzouzi kreeg bezoek van Martin Heylen, met het heuglijke nieuws van de Ultima-prijs. Bekijk het filmpje hier:

De jury wijst er voorts op dat Fikry El Azzouzi "de Babylonische spraakverwarring omarmt", dat hij oog heeft voor humor en een verteller is die betrokken is op actuele problemen. El Azzouzi werkte onder meer met jongeren uit het beroepsonderwijs; daar vloeide het boek “Mogen de wijze jongens winnen, gij weet” uit voort.

Een opmerkelijke Ultima is die voor podiumkunsten, voor 'State of the Arts'. Die organisatie bestaat sinds 2013, was al kritisch actief rond de besparingen in de cultuurwereld en het kunstendecreet en nu zeker, in deze coronatijd waarin de zalen op slot gingen. “In een crisisjaar is dit netwerk een onmisbaar werktuig gebleken waarmee de spreekkracht van het geheel kon ingezet worden voor de belangen van de meest precair getroffenen,” zegt de jury.

Met steun van State of the Arts en SOS Relief kon ik een maand huishuur betalen.

— Actrice Sietske Remmers

Zo was er bijvoorbeeld het initiatief 'SOS Relief', waarbij het grote publiek rechtstreeks steun kon bieden aan kunstenaars zonder werk en inkomen. Op de Ultima-avond in Alden Biesen was er een schrijnend getuigenis van actrice Sietske Remmers, in haar kostuum van een afgelaste voorstelling. Ze kreeg via 'SOS Relief' financiële steun die haar in staat stelde “om een maand huishuur te betalen”. Remmers vindt het “tekenend dat dit nodig is in een rijk en mooi land. Ook met het nieuwe kunstendecreet maken we ons heel erg zorgen over de precaire omstandigheden waarin de meeste kunstenaars leven.”

Minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) somde op de Ultima-uitreiking de inbreng van de overheid in coronatijden op, met financiële steunmechanismen als een noodfonds of een activeringspremie voor artiesten. "De sector heeft getoond hoe creatief en weerbaar ze is en heeft de weg naar de digitalisering gevonden," zei Jambon, die er wel aan toevoegde dat dit geen sluitend alternatief verdienmodel is.

De winnaars van een Ultima krijgen 10.000 euro en een sculptuur, ontworpen door Stefaan Dheedene; de carrièreprijs voor Philippe Herreweghe is 20.000 euro waard.

(Her)bekijk de uitreiking van de Ultimas 2020 op VRT NU

Een overzicht van alle winnaars vind je hier:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet