Zwarte deeltjes in zakken bloedplasma? “In Vlaanderen is er geen enkel probleem”

3 juli 2020
© LuAnn Hunt (via Unsplash.com)
In Nederland zijn kleine zwarte deeltjes ontdekt in zakken bloedplasma. Dat schrijft NRC. Die mysterieuze deeltjes zouden afkomstig zijn van de afnamemachines. Volgens Isa Tassignon, woordvoerster van het Rode Kruis Vlaanderen, is er bij ons geen probleem.

“Het is moeilijk om uitspraken te doen over waar die deeltjes vandaan komen. De Nederlandse bloedinstelling Sanquin onderzocht de zaak met de fabrikant van de betreffende toestellen. Er wordt aangenomen dat er een soort frictie ontstaat tussen het toestel en een onderdeel van de afnameset. Daardoor komt schaafsel vrij dat samen met verbrande plasmadeeltjes in de zakken terecht is gekomen.”

Vlaamse plasmadonoren en patiënten die plasma toegediend zullen krijgen, hoeven zich geen zorgen te maken. “Op dit moment gebruikt het Rode Kruis Vlaanderen de machines waarover sprake is niet om plasma in te zamelen. In Vlaanderen is er dus geen enkel probleem.”

Het Rode Kruis roept op om zeker bloed te blijven geven. “De zomer is een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden. Bloed en plasma geven is dus de boodschap!”

Lees ook