Vlaanderen heeft er 100 zwarte verkeerspunten bij

6 december 2019
Het aantal 'zwarte punten' op de dynamische lijst met onveilige verkeerspunten in Vlaanderen is het voorbije jaar fors gestegen van 213 naar 314. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten.

Volgens Peeters is de forse stijging vooral toe te schrijven aan de manier waarop ongevallen met voetgangers, fietsers en motorfietsers worden meegerekend.

Vlaanderen lanceerde in 2002 een lijst van 809 'zwarte punten', veelal kruispunten waar in het verleden veel ongevallen gebeurden. Maar sindsdien zijn nog steeds niet al de punten op die historische lijst aangepakt. Volgens minister Peeters zijn er nog 32 projecten "niet afgevinkt". "Bedoeling is om die projecten zo snel mogelijk af te werken", aldus Peeters.

Maar de vorige Vlaamse regering veranderde het geweer ook van schouder en lanceerde een dynamische lijst van zwarte punten. Die lijst wordt dan jaarlijks aangepast op basis van de meest recente ongevallencijfers. Zo wil de regering op de bal spelen.

Zwakke weggebruikers

In 2018 stonden er dus 213 punten op de dynamische lijst. Nu heeft die opnieuw een update gekregen, meldt minister Peeters. De lijst bestaat nu uit 314 punten. Een fikse toename, die volgens de Open VLD-minister vooral is toe te schrijven aan het feit dat beslist werd om ongevallen met zwakke weggebruikers zwaarder te laten doorwegen.

Peeters wil naar eigen zeggen "alles inzetten op het wegwerken van die gevaarlijke punten". Ze wil daarbij niet alleen extra investeren, maar ook werk maken van "efficiëntiewinsten in de procedures om kruispunten aan te pakken".

Bron: vrtnws.be