Vlaanderen zit nog vol asbest

17 augustus 2017
Elk jaar sterven er dubbel zoveel mensen aan asbestziekten dan in het verkeer. Canvas-gezicht Thomas Vanderveken verloor in 2004 zijn vader aan longvlieskanker. “Vlaanderen zit nog vol asbest. Het is belangrijk voor de mensen die nog ziek gaan worden dat er over asbest blijf gepraat worden”.

De hernieuwde aandacht voor de gevaren van asbest kwam er na het proces van de familie Jonckheere tegen asbestproducent Eternit. De familie Jonckheere heeft door het hof van beroep gelijk gekregen. Voor Thomas is deze uitspraak belangrijk: “Door niet meer in cassatie te gaan bevestigt Eternit dat ze op de hoogte waren van de gevaren van asbest”.

Je ziet het niet, je ruikt het niet maar het is levensgevaarlijk

“We zijn decennialang per capita de grootste asbestgebruikers ter wereld geweest. De asbest moet stilaan uit onze huizen“. Thomas vindt het onbegrijpelijk dat er mensen zonder professionele hulp asbest uit hun woning proberen te verwijderen. “Je ziet het niet, je ruikt het niet maar het is levensgevaarlijk”.

Thomas in zeer blij met het initiatief van minister Joke Schauwvliege om bij de verkoop van een huis een asbestinventaris te laten maken. “Op deze manier weet je tenminste waar het zit en waar je vooral zelf niet moet rommelen. Subsidies om het te laten verwijderen zou een volgende logische stap zijn. Niet iedereen heeft €5000 om zijn kelder te laten saneren”.