Vladimir Poetin haalt ruim 76 procent van de stemmen, meteen ook zijn grootste overwinning

19 maart 2018
In Rusland is Vladimir Poetin zoals verwacht opnieuw verkozen tot president. Hij mag aan een vierde ambtstermijn beginnen. Hij heeft bijna 77 procent van de stemmen binnengehaald, goed voor zijn grootste overwinning.

Het doel van Poetin was om 70 procent van de stemmen te halen met een opkomst van 70 procent van de stemgerechtigden. Dat eerste is ruim gelukt. Volgens de laatste resultaten haalt Poetin net geen 76,7 procent. Dat is ruim 12 procent meer dan bij de vorige presidentsverkiezingen en zelfs zijn hoogste score ooit.

De opkomst lag volgens de centrale kiescommissie beduidend hoger dan in 2012. Dat jaar won Poetin de stembusgang met 63,6 procent van de stemmen. Vandaag zou het opkomstpercentage richting 70 procent gaan. Een officieel cijfer is er nog niet.

De oppositie moet het dus stellen met de kruimels. Op de tweede plaats eindigt de kandidaat van de communistische partij. Pavel Groedinin haalt 13 procent van de stemmen. Nummer drie is Vladimir Zjirinovsky. Hij haalt net geen 7 procent. Ksenia Sobtsjak, die opkwam "tegen iedereen", veroverde met 1,5 procent de vierde plaats. Grigori Javlinski, oprichter van de Jabloko-partij, blijft onder de 1 procent.

Rusland! Rusland!

Poetin heeft gisteravond een korte overwinningsspeech gehouden nabij het Rode Plein in Moskou. Hij bedankte de mensen die voor hem hebben gestemd en voorspelde een mooie toekomst voor Rusland, als het volk verenigd blijft.

Hij zei ook dat deze verkiezing een erkenning was voor wat er bereikt werd de afgelopen jaren, "ondanks moeilijke omstandigheden". Voor hij het podium verliet, zweepte hij de menigte op om samen "Rusland, Rusland" te scanderen.

Nonsens

In een interview kort na zijn overwinningsspeech kwam Poetin voor het eerst terug op het verhaal van de moordpoging op de Russische ex-spion Skripal in Engeland. Groot-Brittannië wijst met een beschuldigende vinger richting Moskou.

Die beschuldiging deed Poetin af als nonsens. Hij noemde het voorval een tragedie, maar voegde eraan toe dat als het een Sovjetgif was geweest, de ex-spion onmiddellijk was overleden. Poetin zei wel dat hij bereid is om mee te werken aan het onderzoek.

Poetin zei ook nog dat Rusland niet meer over dat soort chemische stoffen beschikt. "We hebben al onze chemische wapens vernietigd onder internationaal toezicht, in tegenstelling tot sommige van onze partners."

Herbeluister het interview met Marijn Trio in "De Ochtend":

Bron: vrtnws.be