Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Vlaming in Canada: "Vier tot zes lagen fleece én thermisch ondergoed nodig"

zo 7 jan. - 11:00

Het noordoosten van de VS en Canada gaan gebukt onder ijskoude vriestemperaturen. Het kwik zakt steeds dieper weg onder het vriespunt. Vlaming Robert Bocklandt verhuisde enkele maanden geleden naar Moncton, in Canada. "Bij gevoelstemperatuur min veertig brandt je huid", zo vertelt hij in De Ochtend.
Bocklandts eerste winter in Canada is in vergelijking met Belgische winters een héél extreme.

Bocklandt woont nog maar een paar maanden in Canada. Zijn eerste winter daar is in vergelijking met Belgische winters een héél extreme. "Momenteel is het hier min 23 graden, zonder wind", vertelt hij. "Dat voelt aan als min 40 graden. Op plaatsen waar je je niet kan beschermen tegen de wind komt dat écht aan. Daarom kleden we ons hier allemaal met vier tot zes lagen kledij. Zolang je de wind niet kan voelen, lijkt het een normale vrieskou voor de tijd van het jaar. Maar vooral je gezicht tintelt hiervan, of je handen wanneer je nog maar even je handschoenen uitdoet. Na een halve minuut wordt een stukje bloot vel al gevoelloos."

Met deze koude en wind wordt een klein stukje bloot vel na een halve minuut al gevoelloos

De Canadese overheid waarschuwt voor de gevolgen van de extreme koude. "We moeten opletten voor "frost bite" , of het verbranden van je huid door de kou. Het enige wat werkt, is je wapenen tegen de vrieskou door je te kleden in laagjes. Eerst moet je je eigen lichaamswarmte bijhouden met thermisch ondergoed. Daarboven worden dan lagen fleece en wol gedragen, om de koude zo goed mogelijk buiten te sluiten."

"Business as usual voor de Canadezen"

De Canadezen zelf zijn wel vrieskou gewend, maar in deze periode van het jaar zijn de huidige temperaturen toch eerder uitzonderlijk. "Dit soort gevoelstemperaturen of langere periodes met sneeuw: daar zijn Canadezen mee vertrouwd. Maar januari en februari zijn hier normaal de koudste maanden. Dan blijven op algemene sneeuwdagen scholen en bedrijven dicht. Maar hier zijn huizen bijzonder goed geïsoleerd, en vaak uitgerust met airconditioninginstallaties die als extra verwarming kunnen worden ingeschakeld. Auto's rijden meestal met winterbanden. Eigenlijk trekken Canadezen zich weinig aan van dit winterweer."

Er wordt geen strooizout gebruikt: Canadezen rijden over het ijs, waar een dun laagje zand op wordt gestrooid

Het openbare leven gaat dus zijn gewone gang. "Eén opvallend verschil met België: in Canada wordt er niet gestrooid op de wegen. Mensen rijden hier over het ijs, waar af en toe een beetje zand op wordt gestrooid. Zo gauw er sneeuw of regen valt, vriest dat toch meteen vast. En die ijslaag valt niet te breken, dus laten ze het maar zo."

Herbeluister het fragment hier vanaf 0.36 uur.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet