Vlaming getuigt over Dhaka na moordende brand: "Iedereen schuift de verantwoordelijkheid door"

22 februari 2019
In de Bengaalse hoofdstad Dhaka, waar gisteren zeker 69 mensen omkwamen bij een brand in een dichtbevolkte wijk, woont en werkt de Vlaming Willem Gees. Hij trok voor ons naar de plaats van de ramp en zag, daags na de brand, enkel nog brandweer, pers en politici, maar nog geen hulpdiensten. "Op de laatste persconferentie daarnet ging het vooral over de oorzaak van de brand, en de verantwoordelijkheid", zegt Gees.

"De oorzaak moet bepaald worden in een onderzoekscommissie, dat zal nog even duren", zegt Willem Gees. "Voor het ogenblik probeerde iedereen op de persconferentie de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven."

Op dit moment probeert de brandweer wat op te ruimen. "De plaats van de brand was een beetje een opslagplaats van allerlei spuitbussen: haarlak, deodorant, luchtverversers. Die liggen hier overal in het rond. Men zegt dat het inferno in amper 30 seconden is losgebarsten."

De reactie van de Bengalen zelf is verontwaardiging. "In 2010 deed zich eenzelfde ramp voor op 900 meter van hier, in dezelfde omstandigheden, met dezelfde verwaarloosde veiligheidsomstandiheden. De reporters gaan nu de verantwoordelijken niet sparen. Maar het is afwachten hoe snel dat zal gebeuren."

Bron: vrtnws/deochtend

Herbeluister het interview 

Radio 1 Select