Vlamingen winnen Het Groot Dictee na spannende finale

18 december 2016
A. F. Th. van der Heijden schrijft "Glossolalie"
Onze eigen Kristien Bonneure en De Morgen-lezer Marco Sanders hebben Vlaanderen de overwinning van de 27e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal geschonken. Voor het tweede jaar op rij werd het eigenlijke dictee gevolgd door een taalkundige penaltyreeks met de beste deelnemers uit Vlaanderen en Nederland. De Morgen-lezer Marco Sanders schonk Vlaanderen de zege met de spelling van "balalaikaspeelster".

De Nederlander Roberto La Rocca maakte het minste fouten in Het Groot Dictee met amper zes fouten. De De Morgen-lezer Marco Sanders, nota bene een Nederlander die al tien jaar in Vlaanderen woont en deelnam voor Vlaanderen, maakte er zeven.

Bij de prominenten was de Nederlandse auteur Gustaaf Peek de sterkste deelnemer met twaalf fouten. Kristien Bonneure was de beste Vlaamse prominent met dertien fouten.

Na het dictee volgde het finalespel van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Daarin namen de beste Vlaamse spellers, Kristien Bonneure en Marco Sanders, het op tegen de beste Nederlanders, Gustaaf Peek en Roberto La Rocca. Om beurt moesten de bekende en onbekende duo’s een moeilijk woord spellen.

De score liep gelijk op met de woorden "gelobbyd", "eurootjes" en "zo-even". Niemand maakte een dt-fout in de zin "Een gratis nummer van ons maandblad wordt je aangeboden als je onze website bezoekt". "Behept" noch "ge-cc’d" bracht de finalisten aan het wankelen terwijl de spanning ondertussen te snijden was.

Uiteindelijk speelde Marco Sanders zijn de Nederlandse tegenspelers naar huis met een onberispelijke spelling van "balalaikaspeelster".