Vlees voor heel Europa met één koe

14 november 2017
Straf wat deze Nederlandse professor kan. Met één koe heel Europa van vlees voorzien.

En die Nederlandse professor, dat is Mark Post. Professor fysiologie aan de Universiteit van Maastricht. Al bijna 10 jaar is hij bezig met het kweken van vlees in een labo.

“We kunnen inderdaad met heel weinig koeien, heel veel vlees maken” zegt hij in Nieuwe Feiten. Zo heb je minder dan duizend koeien nodig om vlees te maken voor de hele wereld.

Het klinkt als tovenarij. Maar hoe werkt het precies? “Dat is vrij simpel” zegt Post “Elke spier heeft stamcellen. Zij wachten tot de spier zich beschadigt, en daarna gaan ze zich vermenigvuldigen en opnieuw spier maken.” Post bootst die omstandigheden na in zijn lab, en heeft dus maar een paar cellen nodig heeft om kilo’s biefstuk te maken.

En is het ook lekker? “Het is uiteindelijk precies hetzelfde als vlees” zegt Post. En zo smaakt het dus ook.

Wat kost dat?

Post hoopt dit vlees binnen 6 à 7 jaar in de supermarkt te krijgen. Maar over drie jaar kan hij het misschien wel tegen een vrij hoge prijs in de restaurants en speciaalzaken aanbieden. Dan zou je bijvoorbeeld 10 euro voor een hamburger betalen. Maar de bedoeling is wel om de prijs op termijn te verlagen. “In het begin is zo’n nieuwe technologie heel duur, maar op termijn betaal je er misschien minder voor dan het vlees zoals we dat nu kennen.”

Post heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. Het is alleszins goed voor het klimaat. Nu de consument nog overtuigen. 

Herbeluister het integrale interview in Nieuwe Feiten:

Lees ook: