Vleeskeuring om middernacht: nefast de dag nadien

7 juli 2017
De naakte waarheid over blote vrouwen
Wat is er mis met een blote vrouw, of zes, in het midden van de nacht op televisie? Alles, zeker voor de vrouwen die zichzelf blootgeven, weet Jo De Poorter uit jarenlange ervaring met het medium. Weliswaar met kleren aan.

Slapeloosheid heeft zijn voordelen. Zo zat ik gisteren in het holst van de nacht naar de blote tenen van zes dames te kijken. Mijn aandacht werd gevangen omdat de vrouwen elk in een koker stonden en hun lichaam vanaf de kuiten nog bedekt bleef.

Nog bedekt, schrijf ik, omdat de presentatrice beloofde dat we: alles naakt zouden te zien krijgen. Dit speelt in Engeland op de brede publiekszender: Channel 4. Het programma heet Naked Attraction en het wordt geafficheerd als ,,een koppelprogramma waarin een persoon zes leden van het andere geslacht naakt te zien krijgt en op basis daarvan een keuze moet maken’’.

Eerst krijg je de tenen, dan de enkels, de knieën tot het middel, waarna heel lang dichte close ups van de vrouwelijke geslachtsorganen getoond worden. In het midden van de nacht, op je breedbeeld tv. Iedereen is geschoren, behalve de man die een baard van twee dagen heeft.

Hij moet uitsluitend door wat hij ziet, iemand uitpikken en zeggen waarom die het niet wordt: te rond, te ongelijke borsten, te brede heupen. De afgewezen dame komt er dan ontbloot bijstaan voor een ontspannen babbel. Dat ze het begrijpt dat ze niet gekozen is, dat ze meedeed voor de kick en dat het: een ervaring was.

Een ervaring wordt het zeker voor Betty, bibliothecaresse uit Leeds, en Gwen, loketbediende uit Glasgow. Maar ze beseffen niet dat het een lachertje is met wat ze morgen zullen meemaken. In de bibliotheek en aan het loket.

Net voor het eind van het programma moet de man ook nog even de kleren uittrekken en mag het meisje zeggen wat ze van zijn piemel vindt: ,,niet slecht’’ reageert ze. Dat is niet wat je over dit programma kan zeggen. Het haalt de vrouw, de dochter en de zus naar beneden en brengt hen terug tot een stuk vlees wat je in de supermarkt haalt.

Toegegeven: ik heb het programma uitgekeken. Grotendeels ten behoeve van deze column, natuurlijk. Ik begrijp de aantrekkelijkheid van de naakte attractie. Maar het is verwoestend voor de meisjes die eraan meewerken. Dat is de naakte waarheid over wat een beetje bloot in het midden van de nacht voor altijd kan aanrichten.

Radio 1 Select