Vlucht die asielzoekers van Verenigd Koninkrijk naar Rwanda zou brengen, op laatste moment geannuleerd

15 juni 2022
De Britse regering heeft de afgelopen avond dan toch geen asielzoekers overgevlogen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Eerder had een rechtbank in Londen geoordeeld dat de uitzetting kon, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de uitwijzing nog tegengehouden.

Zeven migranten zouden de afgelopen avond met het vliegtuig van Londen naar Rwanda worden overgevlogen. Dat had de Britse regering zo afgesproken met het Oost-Afrikaanse land.

Asielzoekers en vluchtelingen die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengeraakt, zouden in Rwanda een asielaanvraag kunnen indienen. In ruil betaalt Londen ruim 140 miljoen euro.

Tegen de overeenkomst was veel verzet gerezen van mensenrechtengroepen en van de vakbonden, maar ze kregen ongelijk van een rechtbank in Londen. Die oordeelde eerder deze week dat de regering het recht heeft om te handelen "in het gemeenschappelijk belang".

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Toch is het vliegtuig niet kunnen opstijgen. Op het laatste moment kwam het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog tussenbeide. "Het zag ernaar uit dat de vlucht toch door zou gaan vanavond, ook al vielen steeds meer asielzoekers af", zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Eerst zouden er ruim 100 naar Rwanda worden gevlogen, toen waren het er nog maar 30 en uiteindelijk 7."

"Het werden er steeds minder omdat al die asielzoekers zich beriepen op een allerlaatste uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", legt van Bekhoven uit. "Minuten voor het toestel zou vertrekken werden de namen geschrapt van de passagierslijst en bleef er niemand over."

Tegenslag

"Dit is een grote tegenslag voor premier Boris Johnson", weet van Bekhoven. "Die liet uitschijnen van het Europese Hof af te willen. Eerder had hij al gezegd dat juristen die probeerden om namens asielzoekers de vlucht te annuleren, de mensensmokkelaars in de kaart spelen."

Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren. "De Britse regering had graag gezien dat de vlucht van vanavond door zou gaan voor dit beleid getest zou worden in een rechtszaak volgende maand in Engeland. Het is heel erg onzeker wat nu de volgende stap is, maar het lijkt alsof die eerste vlucht voorlopig de laatste zal zijn."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'