Vluchtelingenwerk Vlaanderen: “Veiligheid gaat niet enkel over het ontwijken van bommen"

13 december 2016
Premier Michel stelt het Syrische gezin voor om een visum aan te vragen in Libanon. De advocaat van het gezin wees het voorstel gisteren af en stuurt binnenkort een deurwaarder naar het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. “Het is nogal cynisch dat België, als land dat 20 000 vluchtelingen opvangt, laat weten dat Libanon het Syrische gezin moet opvangen”, zegt Vluchtenlingenwerk Vlaanderen.

Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk Vlaanderen erkent dat het opvangen van vluchtelingen in eigen regio een goed idee is zolang veiligheid verzekerd wordt. En dat is voor Libanon niet het geval. Momenteel leeft 70% van de Syrische vluchtelingen in Libanon onder de armoedegrens. “Veiligheid gaat niet enkel over het ontwijken van bommen, maar over de uitbouw van een duurzaam leven”, verduidelijkt Vandycke.

Met anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen, is Libanon het land dat momenteel het hoogst aantal vluchtelingen per inwoner opvangt. “Het is nogal cynisch dat België, als land dat 20 000 vluchtelingen opvangt laat weten dat Libanon het Syrische gezin moet opvangen”, zegt Vandycke.

Volgens Vandycke moet ons land deze principekwestie aangrijpen om een concreter toegangsbeleid uit te tekenen. “Op dit moment is het nog steeds onduidelijk wie in ons land kan gaan en bewegen. Ons toegangsbeleid lijkt nu een zaak van mensen weren en vasthouden in een bepaalde regio.”