“Voeding is het grootste massavernietigingswapen dat er bestaat”

7 oktober 2019
Servaas Bingé schreef het boek 'De Lijst: eet jezelf gezonder'
“We onderschatten de kracht van voeding” zegt dokter Servaas Bingé. In zijn nieuwe boek ‘De Lijst’ vertelt hij hoe we ons lichaam kunnen herprogrammeren. Zelf verloor hij zo 20 kilo.

Als je computer vastloopt, druk je op CTRL-ALT-DEL. Dat kan ook met je lijf. Dokter Servaas Bingé schreef ‘De Lijst’, een manier om je lichaam te herprogrammeren en gezonder door het leven te gaan.

"We kunnen ons veel beter voelen"

“Vaak voelen we ons niet de beste versie van onszelf. We kunnen ons veel beter voelen” zegt Bingé in ‘Nieuwe Feiten’. “We onderschatten de kracht van voeding. Voeding is het grootste massavernietigingswapen wat er op de wereld bestaat.”

Bingé heeft daarom een lijst gemaakt met alle stoffen die mogelijk een reactie in het lichaam kunnen veroorzaken. Die stoffen mag je tien dagen niet eten, en moeten stapsgewijs terug geïntroduceerd worden. Een eliminatiedieet dus.

Wat staat er op 'De Lijst'?

Op de lijst staan bijvoorbeeld citrusvruchten. Vreemd, want dat is toch gezond? “Salicylzuur geeft bij sommige mensen bepaalde reacties die ongewenst kunnen zijn” verklaart Bingé. “Je kan er bijvoorbeeld zuurklachten van hebben. Maar sommige mensen krijgen er ook neusloop of neuspoliepen van.”

Melk staat op de lijst omdat er veel lactose inzit, een suiker die veel mensen niet kunnen afbreken. “De tweede reden waarom we melk op de niet-kant van de lijst gezet hebben is omdat melk eigenlijk gemaakt is voor koeien. Er zijn veel alternatieve melken die je wel mag drinken: cashewmelk of kokosmelk bijvoorbeeld”

Tomaten kunnen dan weer auto-immuunreacties veroorzaken. En ook havermout, in principe toch supergezond, staat op de lijst omdat het suikermoleculen zijn. “Die suiker willen we eruit in die strikte fase. Maar het kan één van de eerste producten zijn die je opnieuw gaat eten."

Hoe introduceer je die voedingsstoffen opnieuw? “Je gaat de stof opnieuw eten, je wacht twee à drie dagen, en je kijkt of het iets doet met je energiepeil of dat je bepaalde klachten krijgt.”

Maar wat is dan wel 100 procent safe? Vlees bijvoorbeeld. Maar in boek staan verschillende recepten om 10 dagen te overleven zonder de zwarte lijst.

"Superenergiek"

Bingé heeft de lijst zelf toegepast. Het heeft zijn leven veranderd: hij voelt zich superenergiek. Hij eet nog wel eens patisserie en ongezonde dingen. Maar hij weet nu wel dat hij van te veel suiker last krijgt van zijn gewrichten. Hij past nu ook altijd de 80-20 regel toe. 80% van zijn voedingskeuzes zijn gezonde keuzes. Een beetje zondigen mag dus nog. “We leven maar één keer.”

Bingé werkt als ploegarts voor Lotto-Soudal, en liet zich in het verleden wel eens gaan bij de buffetten in hotels. Dat doet hij nu niet meer. Hij is zich veel bewuster van zijn voedingspatroon, en verloor zo maar liefst 20 kilo. Toch is het geen vermageringsdieet, benadrukt hij. “Gewichtsverlies is een positieve bijwerking.”

Beluister het gesprek met Servaas Bingé in 'Nieuwe Feiten': 

'De Lijst: eet jezelf gezond(er)' is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts

Lees ook:

Lijst van artikels