Voedingsdeskundige: "Af en toe boterhamworst eten is niet ongezond"

23 mei 2018
In "De Wereld Vandaag" zegt Professor Stefaan De Smedt dat het eten van boterhamworst, zoals Plopworst en Mayaworst, niet schadelijk is wanneer het vlees met mate en binnen een gevarieerd dieet geconsumeerd wordt.

Greenpeace plaatste een video online waarin Maya De Bij, een populair animatiefiguurtje bij kinderen, het roken van sigaretten aanprijst. Dit deed Greenpeace naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin het potentiële schadelijke effect van het eten van bewerkt vlees werd aangekaart.

(lees verder onder de video)

Stefaan De Smedt, professor aan de Universiteit Gent en specialist in dierlijke productie, zegt in 'De Wereld Vandaag' dat het eten van bewerkt vlees zoals Plopworst en Mayaworst bij normale consumptie niet per se ongezond is.

"Binnen een gevarieerd dieet kan het absoluut geen kwaad om af en toe boterhamworst te eten. Het rapport van de WHO waar Greenpeace naar verwijst is een zeer technische evaluatie die wijst op een mogelijk schadelijk effect bij overconsumptie en dit wordt nu verkeerd voorgesteld" zegt De Smedt.

De Smedt, die ook zelf meeschreef aan het rapport van de WHO, stelt ons gerust: "Af en toe dergelijke vleeswaren eten is niet ongezond". 

Beluister het interview met Stefaan De Smedt:

Lees ook:

Radio 1 Select