De Ochtend
Voedselagentschap maakt codes bekend van eieren die worden teruggeroepen
wo 9 aug. - 4:11
Wie eieren in haar of zijn koelkast heeft liggen, doet er goed aan even de codes te controleren die op de schalen zijn afgedrukt. Vanavond heeft het FAVV immers een lijst vrijgegeven met 10 zulke codes van eieren die niet langer geschikt zijn voor consumptie. Het gaat om deze codes:
- 2BE3084-2
- 2BE3084-3
- 2BE3084-6
- 2BE3123-A
- 2BE3123-B
- 2BE3123-C
- 3BE4004
- 3BE4005
- 1BE8016
- BE3114
Wie eieren met een of meerdere van deze codes heeft, mag die niet opeten en moet die naar de winkel terugbrengen.
Verschil in resultaat
De publicatie van de lijst volgt op het nieuws eerder vandaag dat eieren van 1 van de bedrijven die op 18 juli zijn geblokkeerd alsnog te veel fipronil bevatten.
Uit het aanvankelijke resultaat van de analyse bleek een aanwezigheid van 0,076 mg/kg fipronil, ruim onder de Europese veiligheidsdrempel van 0,72 mg/kg, zo luidt het in het persbericht dat het FAVV eerder verspreidde.
Het bedrijf maakte gebruik van zijn recht op een tegenexpertise en uit de tegenanalyse van het tweede staal bleek een aanwezigheid van 0,92mg/kg, waarmee de Europese drempel overschreden wordt.
Het FAVV en de betrokken laboratoria voerden hierop een onderzoek om duidelijkheid te brengen in het verschil tussen de analyseresultaten. Vanavond blijkt dat het probleem verband houdt met 1 laboratorium. Dat heeft de eieren van alles samen 6 bedrijven geanalyseerd. Het zijn die eieren die het FAVV nu uit voorzorg terugroept.
Voorts deelt het FAVV mee dat consumenten vanaf morgenochtend (woensdag) 9 uur met hun vragen terechtkunnen op het gratis nummer 0800/13.550. Het callcenter was een van de extra maatregelen die de ministers van Landbouw Denis Ducarme (MR) en van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gevraagd hadden na de bekendmaking van het resultaat van de tegenexpertise.
Tytgat: "Zo'n groot verschil mag normaal niet"
Toxicoloog Jan Tytgat reageerde op Radio 1 verbaasd op de nieuwe resultaten. “Een tegenexpertise gebeurt in principe op hetzelfde staal en mag dus nauwelijks afwijken. Zo’n groot verschil in resultaten zou dus niet mogen gebeuren in een erkend laboratorium. Daar moet een verklaring voor komen.”
Volgens Tytgat zijn de waarden van het hoogste staal wel nog altijd binnen de normen. “Een persoon van 50 kilo mag op 24 uur 8 eieren eten zonder in de gevarenzone te komen, een kind van 25 kilo mag er nog 4 eten. Maar het wil niet zeggen dat wie meer eieren eet ook echt ziek gaat worden, hij of zij loopt wel een groter risico.”
Bron: deredactie.be