Voedseltaks: Een vettere overheid of een slankere bevolking?

3 augustus 2017
De suikertaks op frisdrank kennen we al. Maar voor de gezinsbond mag het net iets verder gaan: zij willen een algemene voedseltaks. Een taks op alle soorten ongezonde voeding met als doel iedereen gezonder te doen eten.

Elke Valgaeren, hoofd van de studiedienst van De Gezinsbond wilt met dit initiatief gezinnen helpen om gezonder te eten. De taks dient niet om de staatskas te spijzen, wel om producenten aan te zetten minder suikers, vetten en zouten in hun producten te verwerken. De opbrengst van de taks kan dan weer dienen om een bredere gezondheidscampagne te promoten.

Obesitas is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen

De woordvoerder van Fevia (de Federatie Voedselindustrie), Nicholas Courant kan zich deels vinden in het voorstel van de Gezinsbond. Ze streven hetzelfde doel na: een bredere campagne met alle partners om mensen kritischer met voedsel te leren omgaan. “Obesitas is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.”

Buitenlandse voorbeelden tonen dat een taks enkel goed is voor de staatskas, ze helpen de voedselgezondheid niet vooruit

Ze zijn ze het oneens met de manier waarop. Courant waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe taks: “Buitenlandse voorbeelden tonen dat een taks enkel goed is voor de staatskas, ze helpen de voedselgezondheid niet vooruit.”

“De helft van de Belgen woont op 50km of minder van een landsgrens. Hierdoor steken veel mensen de grens over om hun boodschappen te doen op plaatsen waar de voedselprijzen een stuk lager liggen. Met extra belastingen zal dat aantal alleen maar stijgen. “

“De consument kan zich ook zeer goed aanpassen aan nieuwe prijzen. Als de prijs stijgt kopen ze gewoon de goedkopere variant van dat product.”

De federatie heeft een reeks andere voorstellen. Zo bieden ze nu al hergeformuleerde producten aan (producten met minder vetten, suikers en zouten), verkopen ze nu al kleinere porties en sluiten ze met de overheid tal van convenanten af.

Radio 1 Select