Voedselveiligheid. Kijk uit voor deze 5 dingen.

3 februari 2016
Voedselveiligheid. Kijk uit voor deze 5 dingen.
“Ons eten wordt helemaal niet veiliger!” Die niet mis te verstane boodschap gaf professor Nico Speybroeck vandaag in Hautekiet, en eerder ook in Knack. Het magazine zette ook 5 dingen waar je voor moet uitkijken op een rij. We willen ze graag met je delen.

Dat een simpele voedselvergiftiging verregaande gevolgen kan hebben, hoorde je vanochtend in Hautekiet:

Luisteraar Jo at besmet vlees op restaurant, en was maanden ziek: spierpijn, snel vermoeid,...

— Hautekiet (@hautekiet) February 3, 2016

Daarom let je maar beter op wat je eet en hoe je je voedsel bewaart. Want blind vertrouwen op de overheid is niet voldoende, vertelde Niko Speybroeck, wereldautoriteit op het vlak van voedselveiligheid, ons.

 

Knack schreef er een uitgebreid dossier over, en zette ook 5 dingen waar je voor moet uitkijken op een rij. Doe er je voordeel mee.

 

Toxoplasmose

'Als je zwanger bent, krijg je te horen dat je contact met katten moet vermijden, maar dat volstaat niet om een besmetting met de eencellige parasiet te vermijden. Een besmette kat kan miljoenen cysten met de parasiet verspreiden. Die kunnen op groenten terechtkomen, waardoor ongewassen rauwe groenten, bijvoorbeeld uit de tuin, een onverwachte bron van besmetting kunnen zijn - bio uit de eigen tuin is dus niet noodzakelijk veilig. Schapen en varkens kunnen ook besmet zijn met de parasiet, waardoor rauw schapen- en varkensvlees een risico is.

 

Rauwe melk en kazen

'Niemand zou rauwe melk mogen drinken. Vooral zwangere vrouwen, bejaarden en patiënten met een verzwakte afweer moeten oppassen met zachte kazen, vooral degene die gemaakt zijn van rauwe melk, maar ook met paté en gerookte zalm. Met name de listeriabacterie, die ook in rauw voedsel uit de zee voorkomt, is een risicofactor.'

 

Kruiscontaminatie

'Mensen scheiden groenten en vlees te weinig van elkaar. Het geeft geen pas om rauw vlees in de pan te gooien en goed te bakken, als je ondertussen met dezelfde handen de groenten uit de koelkast haalt, waardoor een eventuele besmetting van het vlees op de groenten terechtkomt. Ook messen, snijplanken en vaatdoeken kunnen een bron van kruiscontaminatie zijn. Handen wassen tussen het hanteren van vlees en groenten is sterk aan te bevelen.'

 

Koelkast

'Zet de thermostaat laag genoeg en maak de koelkast regelmatig schoon om de kans op het woekeren van bacteriën te verkleinen.'

 

Gekookte levensmiddelen met koolhydraten bewaren

'Rijst- en pastasalades mogen niet te lang bewaard worden om weer te worden opgewarmd. Op warme dagen een pastaslaatje meenemen is ook een risico. In die omstandigheden kan een bacterie gaan woekeren die hitteresistente toxines produceert.'

Bron: Knack.be

 

Radio 1 Select