Voel jij je man noch vrouw?

10 februari 2017
Morgen vind je in De Morgen een uitgebreide genderbijlage: 'De genderrevolutie'. Daarin wordt een lans gebroken voor meer genderdiversiteit en wordt er komaf gemaakt met het stereotiepe hokjesdenken over mannen en vrouwen.

Als het gaat over gender, denken we nog al te vaak in de klassieke hokjes: iemand is ofwel man ofwel vrouw. Maar tussen die twee in bevindt zich nog heel spectrum:de ‘gender non-binaire’ mensen, ook wel ‘genderqueer’, ‘genderfluïde’ of ‘genderambivalent’ genoemd. Het zijn mensen die zich ergens tussen man en vrouw in voelen - of geen van beide.

Het gaat in totaal om zo’n 100.000 mensen in ons land; een grote groep maar we horen hen niet vaak want het taboe is groot. Sociaal is het nog niet geaccepteerd, want mensen die niet 100 procent in een hokje passen, vinden we verwarrend.

Er is een nieuwe wet in de maak die het makkelijker maakt om van geslacht te veranderen, maar voor deze gender non-binaire mensen biedt die geen oplossing - want de dualiteit blijft bestaan: je moet kiezen voor ofwel M ofwel V.

Reageer

  • Ben jij genderqueer? Voel jij je man noch vrouw maar ergens tussenin?
  • Op welke vlakken vind je dat er in onze maatschappij is er nog werk aan de winkel wat genderdiversiteit betreft?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.

Lees meer over 'De genderrevolutie' op de website van De Morgen.